Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivKlausulen kan hindra jobbyte

Klausulen kan hindra jobbyte

Funderar du på att byta jobb eller starta eget? Tänk på att det kan stå saker i anställningsavtalet som hindrar dig från att konkurrera med din tidigare arbetsgivare, även efter att du har slutat.

Tänk på det här

  • Läs igenom ditt anställningsavtal innan du skriver och bolla med någon om du behöver. Sveriges Ingenjörers rådgivning kan hjälpa medlemmar att granska avtal.
  • Om du har skrivit på något får du utgå från att det är det som gäller, även om det händer att arbetsgivare inte vill göra klausulen gällande när det väl kommer det kritan utan löser det hela med dialog. Även här kan Sveriges Ingenjörers rådgivning vara till hjälp.
  • Konkurrensklausuler får bara användas om det handlar om självständiga produkter och metodutveckling, där det finns risk för att företaget skadas om du använder dig av denna kännedom någon annanstans. Klausulen ska vara tidsbestämd.
  • Se till att klausulen inte är så vitt formulerad att den begränsar dina möjligheter att söka nytt jobb. Kolla att klausulen löper under en begränsad tid och att den inte innehåller någon vitessanktion. Ett eventuellt skadestånds storlek avgörs i en rättslig process.
  • Om du tvingas säga nej till ett jobb för att din arbetsgivare ser den nya arbetsplatsen som en konkurrent och du i stället får tacka ja till ett annat, mindre välbetalt jobb, ska du kompenseras med mellanskillnaden.
  • Konkurrensklausulen gäller inte om den anställde sägs upp på grund av arbetsbrist.

Källa: Karin Lundin, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer

Under din anställning lyder du under så kallad lojalitetsplikt. Det innebär att du inte får göra något för att skada din arbetsgivare, till exempel bedriva konkurrerande verksamhet eller gå till en konkurrent och berätta om företagshemligheter. Lojalitetsplikten slutar att gälla när anställningen upphör, men enligt Sveriges Ingenjörer har det blivit allt vanligare att arbetsgivare skriver in så kallade konkurrensklausuler i anställningsavtal (Teknikföretagen, som företräder arbetsgivarsidan, delar inte den bilden).

Konkurrensklausulerna talar om vad du är skyldig att hålla dig till även en tid efter anställningen, det kan handla om månader eller också flera år efteråt. Arbetsgivare kan till exempel skriva in villkor som säger att du inte får börja jobba hos en konkurrent direkt efter anställningen. Bryter du mot detta riskerar du vite eller skadestånd.

Varje vecka hör medlemmar av sig till Sveriges Ingenjörers rådgivning för att fråga hur de ska se på konkurrensklausuler och om de kan gå till ett nytt jobb eller inte, berättar förbundsjuristen Karin Lundin. Men det går ibland inte att svara på direkt.

Karin Lundin, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer. Foto: Sveriges Ingenjörer
Karin Lundin, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer.

– Det beror på att det inte bara går att titta på vad som står i avtalet. Det finns klausuler som inte är tillåtna och som kan förklaras ogiltiga av en domstol, säger hon.

Konkurrensklausuler får bara användas om ett företag är beroende av självständig produkt eller metodutveckling och om det finns risk för att företaget skadas om du har fått och sedan sprider tillverkningshemligheter om dessa vidare.

Kundklausuler innebär att du inte får ta kunder från ditt tidigare jobb till ett nytt, eller till ditt nystartade företag, en klausul som är särskilt vanligt bland konsulter, enligt Karin Lundin. Men du måste också ha koll på andra bestämmelser.

– Enligt företagshemlighetslagen får du inte ta med till exempel kundlistor till ditt nya jobb. Lojalitetsplikten i anställningsavtalet innebär att du inte får bearbeta kunder på ditt jobb för att ta med dem till nästa, berättar Karin Lundin.

Du får heller inte starta eget och kolla med dina kolleger om de vill följa med till det nya företaget om du fortfarande är anställd, även om du har sagt upp dig. Då finns det risk för att bli stämd av arbetsgivaren.

Enligt Karin Lundin finns egentligen ingenting positivt med konkurrensklausuler för den som är anställd och hon skulle rekommendera medlemmar att försöka undvika dem helt.

– Vi vill ha rörlighet på arbetsmarknaden och det säger arbetsgivarsidan också att man vill ha. De här klausulerna kan också hämma individens utveckling, hindra honom eller henne från att använda hela sin potential för att man är rädd för att göra något otillåtet. Är det verkligen bra i det stora perspektivet?

Ja, Teknikföretagens chefsjurist Anders Weihe tycker faktiskt att konkurrensklausuler har en viktig roll i det stora perspektivet och ser ett tydligt behov av dem. En arbetsgivare kan inte använda en konkurrensklausul så att den låser in en anställd och inte tillåter henne eller honom att använda sin yrkeskompetens, säger han.

Anders Weihe, chefsjurist Teknikföretagen. Foto: Teknikföretagen
Anders Weihe, chefsjurist Teknikföretagen. Foto: Teknikföretagen

– Klausulen kan bara skydda företagsspecifik kunskap. I vissa fall kan den gränsdragningen vara svår att göra.

Enligt Anders Weihe har det blivit vanligare med tvister där anställda har startat en verksamhet som konkurrerar med företaget de arbetar på. Många verkar inte förstå att detta kan vara ett brott mot lojalitetsplikten, vilket förvånar honom.

Anders Weihe tycker att all typ av konkurrenskänslig kunskap på företag bör skyddas. Han anser att man i debatten glömmer bort att det är av vikt att skydda företagen även sett till företagens anställda, som kan riskera att bli arbetslösa för att tidigare anställda startar konkurrerande verksamhet och använder den kunskap som utvecklats på deras tidigare arbetsplats.

– Arbetsgivarsidan har inte heller något intresse av att begränsa rörligheten på arbetsmarknaden, däremot finns ett behov av att skydda företag, säger Anders Weihe.

Ania Obminska

8 KOMMENTARER

  1. Konkurrensklausulen kan som jag skrev tidiagre också skrivas in av arbetsgivaren i överenskommelseavtalet vid uppsägning.

    SI får mycket att låta så enkelt att det hör dit, det gäller inte då, osv, men när man väl behöver hjälp från SI så är den inte lika rätt fram och tydlig.

    Och hur är det nu med Konkurrensklausulen – gäller den efter anställningens upphörande eller finns det lagtext eller praktikfall på att man kan börja konkurera – oavsett vad man ”tvingats” skriva på?

    • Lojalitetsplikten är en grundläggande skyldighet (och gäller under hela din anställning). Konkurrensklausulen skrivs in i anställningsavtalet.

  2. Om det står att jag inte får bedriva konkurrerande verksamhet eller arbeta åt ett företag med konkurrerande verksamhet på en punkt och på en annan punkt: denna förbindelse om sekretess gäller även efter att jag har lämnat min anställning. Menar dom att jag inte får bedriva vilken verksamhet jag vill även efter min anställning eller hur ska man tolka den punkten? Menar dom de andra punkterna gällande sekretess om företaget? De bestämmer ju inte vad jag gör efter min anställning…

    • Hej Sofia! Det låter som om du behöver hjälp att tyda avtalet. Om du är medlem hos Sveriges Ingenjörer kan du ringa rådgivningen på nummer 08 6138001 och tala med en ombudsman som kan hjälpa dig.
      Med vänlig hälsning
      Redaktionen

  3. Samma sak för mig dvs jag blev tvingad att skriva på ett avtal med en mängd klausuler för att få ett avgångsvederlag
    1, hemligt avtal
    2, fick inte återberätta ”historien” dvs vägen till avtal
    3, konkurrensklausul
    Alternativet var en tjänst med < 50% av min lön vilket jag inte kunde acceptera.

  4. Min gamla erbetsgivare använde konkurrensklausulen vid uppsägning pga ”arbetsbrist” och skrev då in den i en sk. överenskommelse där allt annat som lön under uppsägningstiden, mm. reglerades. Karin Lundin och Sveriges Ingenjörer vet om att detta är vanligt förfarande vid uppsägningar och i sådan situationen har man inte så mycket att välja på. Sveriges Ingenjörer och juristerna står helt handfallna och jag fick inget annat råd än att acceptera överenskommelsen och konkurrensklausulen om jag inte var villig att acceptera en annan tjänst med betydligt lägre lön.

  5. ”Konkurrensklausulen gäller inte om den anställde sägs upp på grund av arbetsbrist.”
    Detta kan man tolka som om att man gör sig omöjlig på en arbetsplats så att man blir uppsagd…p.g.a. arbetsbrist.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Rasmus Ågren

Elektronikingenjörens dagbok från Ikea – jobbar med de uppkopplade produkterna

0
Ikea säljer inte bara möbler och servetter. I Malmö utvecklar företaget elektronik – bland annat till lampor och högtalare. Och en av dem som jobbar med det är ingenjören Rasmus Ågren. Här är hans...
Fasader i Globenpområdet

Så tjänar ingenjörer i 19 branscher

0
Snittlönen för ingenjörer i privat sektor är högst i fastighetsbranschen. It-konsulter hamnar i den nedre delen av listan. Men om man rensar för ålder och chefsbefattningar blir bilden en annan.

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

1
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

2
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.