Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenÄr Scania för bra för Sverige?

Är Scania för bra för Sverige?

Det är en tidsfråga innan Volkswagen helt tar över Scania och köper ut bolaget från den svenska börsen, säger en tysk analytiker som Svenska Dagbladet intervjuar (SvD 4 februari). I Dagens Nyheter blir det en notis om fortsatt ägarbråk i Scania till följd av utebliven aktieutdelning.

Det här känns inte bra
. Det känns AGA, Astra Zeneca, Opel och Kockums. För det är inte bara billig arbetskraft och nya marknader långt borta som utgör konkurrensen i dag. Det är också utländska ägare som har andra intressen än bra, kvalificerade svenska arbeten i högteknologiska svenska företag. Helt logiskt. Varför skulle det vara viktigt att ha kvalificerad verksamhet i ett land långt borta med liten marknad om det finns saker att göra för att stärka det märke som ligger närmare hjärtat.

Saab var visserligen amerikanskägt men sätet i Europa fanns i Tyskland hos Opel och jag minns väl hur Sveriges Ingenjörers medlemmar i Trollhättan berättade att teknik och jobb sipprade söderut i en ständig ström. Samma diskussioner finns nu om Scania och de synergier mellan MAN och Scania som ledningen vill uppnå. Synergier som förväntas ske på Södertäljes bekostnad. Inget konstigt med det – har man två företag i samma bransch så är det klart att man vill räkna hem de samarbetsfördelar som finns – men är det så bra för Scania? Och är det meningen att det ska vara bra för Scania?

Ganska ofta köper stora ägare upp en verksamhet för att ta hem det som var intressant i den, införlivar det i en annan verksamhet och avvecklar sedan det uppköpta bolaget. Eller som i AGA:s fall – behåller försäljning och service.

Scania är ett ingenjörs- och innovationstungt företag i gammal svensk industritradition. – Det är inte bara lastbilen du behöver, utan lastbilen du vill ha, förklarade en varumärkesstrateg för något år sedan det mycket framgångsrika varumärkesbyggandet och visade bilder på hur lastbilschaufförer stod i kö för att få Scanialoggan intatuerad på armen.

De svenska minoritetsägarna i Scania rasar nu över den uteblivna aktieutdelningen och stämman i maj lär bli stormig. Frågan är om det kan ändra något eller om framtidens chaffissar istället kommer att ha MAN tatuerat på armen?

jennybyline

 

1 KOMMENTAR

  1. Frågan är om NCC är bra för Sverige, ingenjörer som Christoffer Bergqvist har jag haft koll på sedan studentguiden skrev om honom. När utländska företag plockar vad de behöver är detta en perfekt karriär att följa. Vill man behålla bra kompetens i landet måste man kunna konkurrera med utlandet. /Jonny

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.