Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmiljö påverkar depressionsrisk

Arbetsmiljö påverkar depressionsrisk

Den som upplever sig ha små möjligheter att påverka sin arbetssituation och samtidigt upplever höga krav utvecklar mer symtom på depression än andra.

Risken är också större att den som upplever ett bristande medmänskligt stöd på jobbet utvecklar symtom på depression och utmattningssyndrom jämfört med dem som känner ett stöd. Detta enligt Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, som har gått igenom forskning som handlar om sambandet mellan arbetsmiljö och depressionssymtom respektive symtom på utmattning.

Att ha ett arbete där belöningen upplevs som liten i förhållande till ansträngningen är inte heller bra, sett till risken för symtom på depression och utmattningssyndrom. Däremot utvecklar de som upplever att de har goda möjligheter att själva kontrollera sitt arbete och att de behandlas rättvist mindre symtom på depression och utmattningssyndrom än andra.

Rapporten från SBU grundar sig på studier från i huvudsak Europa och Nordamerika. Resultaten och slutsatserna i rapporten har bedömts vara giltiga för kvinnor och män som arbetar under svenska förhållanden.

Sannolikheten att insjukna i en depression före 70 års ålder beräknas till 27 procent för män och 45 procent för kvinnor. En tidigare svensk studie visade att knappt 6 procent av förvärvsarbetare hade tecken på utmattningssyndrom. Både utmattningssyndrom och depressionssymtom är vanligare bland kvinnor bland män.

Nedstämdhet, ångest, passivitet och ett minskat känslomässigt engagemang är exempel på depressionssymtom. Utmattningssyndrom är en påtaglig brist på energi och kan visa sig som minskad uthållighet, minskad effektivitet och förlängd återhämtningstid. Tillstånden går delvis in i varandra, men ses som olika tillstånd och har skilda diagnoser.

Läs rapporten: Arbetsmiljöns betydelse för symtom på depression och utmattningssyndrom. En systematisk litteraturöversikt.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.