Det pågår ett intensivt arbete hos Akademikerföreningen på Scania sedan det blev känt att Volkswagen vill köpa bolaget.
Det pågår ett intensivt arbete hos Akademikerföreningen på Scania sedan det blev känt att Volkswagen vill köpa bolaget.
– Vi håller oss uppdaterade om läget och för samtal med företagsledningen, våra medlemmar och övriga fackförbund, berättar Cathrine Hedman på Akademikerföreningen på Scania.
Redan i dag äger Volkswagen en stor del av Scania. I förra veckan stod det klart att Volkswagen vill köpa bolaget. Volkswagen har uppgett att det beror på att man vill kunna få ut de vinster man vill ha av samarbetet mellan Scania och MAN. Exakt hur det här kommer att påverka arbetet på Scania är inte klart, men Volkswagen har sagt att det inte ska bli några neddragningar och att Scanias verksamheter i Sverige ska vara kvar.
Enligt Akademikerföreningen på Scania är många anställda avvaktande eftersom all information om Volkswagens bud på Scania inte är känd. Om två veckor ska erbjudandehandlingen offentliggöras, det dokument som ska innehålla den information som behövs för att aktieägarna ska kunna fatta ett välgrundat beslut om budet.
– Det är inget som är avgjort ännu. Det har lagts ett bud på Scania vilket kan ses som att Volkswagen anser att Scania har mycket att tillföra koncernen. Volkswagen är en mycket kunnig ägare, men det finns trots allt frågetecken om det här skulle gagna oss eller inte, säger Cathrine Hedman.
Cathrine Hedman säger att Volkswagen redan är väl insatta i hur de jobbar på Scania och visst finns det ytterligare synergivinster att göra.
– Oron är att det i dag finns ett stort tryck på att få till stora kostnadsbesparingar och att projekten riskerar att forceras fram. Scania kanske inte längre ges möjlighet att agera långsiktigt och stabilt, säger Cathrine Hedman.
När frågan är vem som kan bli förlorare eller vinnare i det här, då blir frågan om fackligt inflytande också aktuell, enligt Cathrine Hedman. Det tyska facket tillsammans med den tyska staten har ett stort inflytande i Volkswagen och där ligger intresset i att behålla tyska jobb.
– I Sverige har företagen däremot en stor möjlighet till flexibilitet vad gäller arbetstillfällen, en flexibilitet som bygger mycket på inhyrd personal. Scania har under många år kunnat reglera sin arbetsstyrka utan att varsla den tillsvidareanställda personalen. Fackliga och statliga intressen väger inte lika tungt i Sverige.
Det finns en farhåga om att ett kompetensmässigt tapp skulle kunna innebära att forskning och utveckling flyttas utomlands. Därför anser Akademikerföreningen att frågan om Scanias framtid både är en fråga om jobbtillfällen, men också en större, politisk, fråga.
– Fordonsklustret är det starkaste industriella klustret i Sverige och där inkluderar vi även underleverantörerna i Sverige. Tappar ett bolag så drabbar det även övriga inom svensk fordonsindustri. Tillsammans med universitet och högskolor har Sverige gjort stora satsningar för att bli konkurrenskraftigt. Vi hoppas att våra politiker fortsätter värna om Sveriges framtida konkurrenskraft.
Ania Obminska