En ny affärsmodell visar att Europas 20 största tillverkningsföretag tillsammans kan öka vinsterna med nästan etthundra miljarder kronor om året och samtidigt skapa över 30 000 jobb genom medvetna satsningar på hållbarhet.
En ny affärsmodell visar att Europas 20 största tillverkningsföretag tillsammans kan öka vinsterna med nästan etthundra miljarder kronor om året och samtidigt skapa över 30 000 jobb genom medvetna satsningar på hållbarhet.
Interface är ett amerikanskt företag som är en av världens största tillverkare av textila golvplattor. Företaget var ett av de första som redan i mitten av 90-talet bestämde sig för att göra hållbarhet till en lönsam affärside. Det var företagets grundare Ray Anderson som brann för att visa att det var möjligt att förena höga målsättningar i hållbarhet med lönsamhet.
Förra veckan presenterades rapporten The New Industrial Model: Greater profits, more jobs and reduced environmental impact som visar hur företag kan blir mer lönsamma med en mer hållbar affärmodell. Rapporten som kommer från det brittiska företaget Lavery/Pennell visar dels hur Interface har lyckats sänka kostnaderna och öka lönsamheten genom målmedvetna satsningar på hållbarhet istället för att minska antalet anställda, dels vilka vinster som Europa kan uppnå med modellen.
Det första steget i modellen handlar om att bli mer resurseffektiv genom att spara på energi och råvaror och på så vis kan sänka kostnaderna. De allra flesta tillverkningsföretag har gjort besparingar på 10–15 procent men sedan stannat. Företag som har lyckats bli ledande inom hållbarhet har nått mycket längre genom att våga ta fler steg.
Dessa åtgärder handlar bland annat om att ta fram produkter som också ger kunden större vinster. En hållbar affärsmodell kräver också bättre transparens i företaget. Utomstående måste kunna lita på att företaget håller vad de lovar. De som lyckas vinna kundernas förtroende och får ett bra rykte höjer sitt värde på marknaden. När lönsamheten ökar investeras vinsterna i lösningar som gör verksamheten ännu mer hållbar.
Interface har lyckats minska energiförbrukningen med 40 procent sedan 1996. Vattenförbrukningen har minskat med 77 procent och sedan januari i år använder man etthundra procent förnybar energi vid fabriken i Nederländerna.
Rapporten visar att en hållbar affärsmodell samtidigt kan generara stora vinster åt företag, skapa nya jobb och sänka utsläppen av koldioxid.
Beräkningar visar att Europas 20 största tillverkningsföretag tillsammans kan öka vinsterna med nästan etthundra miljarder kronor om året med den här affärsmodellen. Satsningar på energieffektivisering och förnybar energi bland de 20 största tillverkningsföretagen kan skapa 33 000 nya jobb och åtgärderna kan sänka Europas koldioxidutsläpp med 3,5 procent.
Om modellen sprids till hela Europas tillverkningsindustri kan energieffektiviseringarna och investeringar i förnybar energi skapa 168 000 nya jobb och koldioxidutsläppen i Europa minska med nästan 15 procent.
Rapporten pekar på ledarskapet som en avgörande faktor för att lyckas driva hållbarhetsarbete längre än till det första steget. Kristoffer Lundholm, senior rådgivare på Det Naturliga Steget, håller med.
– Bristen på ledarskap och konkreta visioner är något som hindrar många företag från att nå längre. De flesta chefer sysslar alldeles för mycket med brandsläckning. Man hittar inte tid att formulera mer långsiktiga ambitioner och fundera över hur man når dit, säger han.
Inom ramen för ett statligt finansierat projekt har han genomfört djupintervjuer med 25 experter inom företag och universitet i Sverige om vad de uppfattar som hinder för mer hållbar innovation och svaren visar att chefernas engagemang är viktigt, men de måste också få stöd.
– Vi har många ledare som vill förändra men de måste också lyckas att övertyga styrelse och ägare om de möjligheter som finns, att våga ta risker och att tänka mer långsiktigt. Om alla investeringar måste återbetalas på 2–3 år så begränsas möjlighetsutrymmet. Jag har träffat många ingenjörer inom industrin som säger ”ge mig fem till sju år”. De kan ta fram lösningar som kan ge företaget stora vinster på sikt, men på kortare sikt så är möjligheterna mindre, säger Kristoffer Lundholm.
Han menar också att om man vill komma långt så måste förändringarna genomsyra hela företaget och en nyckelgrupp är de anställda på fabriksgolvet. Därför måste man arrangera workshoppar med industriarbetarna och produktionsingenjörerna och låta dem komma med idéer. Och det räcker inte med en punktinsats utan måste upprepas regelbundet. Till slut kommer de själva att påpeka när något inte utförs optimalt. Först då har man har lyckats genomföra en kulturförändring på hela företaget.
– Det här är också ett sätt att motivera de anställda. Det finns flera studier som visar att de anställda oftast vill något mer än att bara tjäna pengar åt sig själva och åt företaget. Hållbarhetsfrågan är meningsfull och företag som lyckas göra hållbarhet till ett viktigt affärsmål har lättare att rekrytera och att få de anställda att stannar kvar, säger Kristoffer Lundholm.
Läs rapporten: The New Industrial Model: Greater profits, more jobs and reduced environmental impact (länk till rapporten).
Karin Virgin