Många tekniksprångare blir ingenjörer

Lund 140317 Elever på LTH som tidigare varit med i tekniksprånget. Foto: André de Loisted

Fem studenter som började på civilingenjörsprogrammet väg- och vatten i Lund hösten 2013 har praktiserat på NCC genom Tekniksprånget. Från vänster Erik Bolinder, Maria Lindahl, Lovisa Elliott (sittande), Josefine Olsson, Sofie Schumacher. Foto: André de Loisted.

Tekniksprånget har hittills lockat nästan 200 ungdomar till en ingenjörsutbildning eller annan teknisk högskoleutbildning. Och nästan hälften av alla som får en praktikplats är tjejer.

Lund 140317Elever på LTH som tidigare varit med i tekniksprånget.Foto: André de Loisted

Tekniksprånget har hittills lockat nästan 200 ungdomar till en ingenjörsutbildning eller annan teknisk högskoleutbildning. Och nästan hälften av alla som får en praktikplats är tjejer.

På civilingenjörsprogrammet Väg och vatten i Lund började i höstas fem ungdomar som alla hade praktiserat på NCC inom ramen för Tekniksprånget. Fyra av de fem är tjejer. En av dem är Lovisa Elliot från Göteborg.

– Jag läste natur på gymnasiet men visste inte vad jag ville plugga sedan. Till slut fick jag nästan lite panik över att inte ha någon plan men då fick jag tips om Tekniksprånget och sökte en plats på NCC. Jag har alltid tyckt att det är kul med infrastruktur och samhällsplanering, säger hon.

Tekniksprånget är en satsning som vänder sig till gymnasieelever från natur- och teknikprogrammen. Ungdomarna får praktisera under fyra månader på ett teknikintensivt företag med en månadslön på minst 13 500 kronor i månaden.

Projektet som drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, med stöd från Sveriges Ingenjörer och Teknikföretagen smygstartade hösten 2012 och drag igång på allvar våren 2013.

Ulrika Giltze

Ulrika Giltze

– När vi började hade vi nio företag anslutna till projektet, idag har vi över 80 och det blir hela tiden fler. Till hösten kommer vi säkert kunna erbjuda praktikplatser på omkring etthundra företag, kommuner och lansting, säger Ulrica Giltze, kommunikationsansvarig på Tekniksprånget.

Syftet med satsningen är att är att erbjuda ungdomar att pröva på ingenjörsyrket för att locka dem att läsa en ingenjörsutbildning eller annan teknisk högskoleutbildning.

Hittills har totalt 4 000 ungdomar sökt programmet och 850 har fått en praktikplats. Könsfördelningen är jämn. Bland dem som antogs hösten 2013 var 53 procent killar och 47 procent tjejer.

– Det är väldigt positivt och många företag säger också när de ansluter sig till projektet att de vill ha tjejer, säger Ulrica Giltze.

Hon ser fler positiva effekter av att fler företag erbjuder praktikplatser.

– Vi har också har fått en större spridning mellan branscherna. Nu har vi praktikplatser på kommuner och landsting och privata företag inom de flesta branscher från it till industri.

För att utvärdera projektet har IVA ringt upp alla ungdomar som började på Tekniksprånget under hösten 2012 och våren 2013 och ställt frågor om vad de gör nu och planerar att göra i höst. Dessa kullar har haft möjlighet att påbörja en högskoleutbildning hösten 2013.

Svaren från 213 ungdomar (svarsfrekvens 72 procent) visar att 82 procent redan har påbörjat eller planerar att till hösten 2014 påbörja en ingenjörs- eller annat teknisk högskoleutbildning.

Av de som redan påbörjat en teknisk utbildning svarade 75 procent att praktikplatsen via Tekniksprånget hade påverkat deras val av utbildning.

Lovisa Elliot säger att hon inte var främmande för att läsa ett civilingenjörsprogram med hon hade inte bestämt sig och visste framför allt inte vilken inriktning hon skulle välja.

De första två månaderna på praktiken fick hon hjälpa sin handledare på huvudkontoret med att analysera effektivisering i byggprocesser och de sista två månaderna var hon ute på ett anläggningsprojekt utanför Göteborg.

– Jag fick jobba med ett marksaneringsprojekt intill Göta älv där vi tog bort lera som hade förorenats från älven och jag fick göra dagliga egenkontroller av vattenrening på platsen. Det var intressant och jag kände att alla tyckte att det var kul att ha mig där, säger Lovisa.

Innan hon började på Tekniksprånget hade hon sneglat på civilingenjörsprogrammet i maskinteknik men valde i stället väg- och vatten i Lund.

– Jag tror att jag helst vill arbeta med effektivisering av processer, lite av det som jag fick pröva på NCCs huvudkontor, och därför tror jag att väg- och vatten är ett bra val för mig.

Nu har Lovisa också pratat med gamla klasskompisar från gymnasiet och två av dem har fått praktik på SCA.

Vårens ansökningsomgång till Tekniksprånget öppnar 16 april–16 maj. Under den perioden kan man söka till höstens antagningar. För att vara behörig måste man ha läst matte 4 och fysik 2. Läs mer om hur man söker här.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Att läsa kurser vid sidan av jobbet är ofta tufft. Sedan några år finns satsningen Ingenjör4.0 som är utformad för att ingenjörer ska kunna studera parallellt med jobbet. Det är 39 korta webbaserade kurser inom industrins framtidsområden.   
Fler artiklar