Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadMånga tekniksprångare blir ingenjörer

Många tekniksprångare blir ingenjörer

Lund 140317Elever på LTH som tidigare varit med i tekniksprånget.Foto: André de Loisted

Tekniksprånget har hittills lockat nästan 200 ungdomar till en ingenjörsutbildning eller annan teknisk högskoleutbildning. Och nästan hälften av alla som får en praktikplats är tjejer.

På civilingenjörsprogrammet Väg och vatten i Lund började i höstas fem ungdomar som alla hade praktiserat på NCC inom ramen för Tekniksprånget. Fyra av de fem är tjejer. En av dem är Lovisa Elliot från Göteborg.

– Jag läste natur på gymnasiet men visste inte vad jag ville plugga sedan. Till slut fick jag nästan lite panik över att inte ha någon plan men då fick jag tips om Tekniksprånget och sökte en plats på NCC. Jag har alltid tyckt att det är kul med infrastruktur och samhällsplanering, säger hon.

Tekniksprånget är en satsning som vänder sig till gymnasieelever från natur- och teknikprogrammen. Ungdomarna får praktisera under fyra månader på ett teknikintensivt företag med en månadslön på minst 13 500 kronor i månaden.

Projektet som drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, med stöd från Sveriges Ingenjörer och Teknikföretagen smygstartade hösten 2012 och drag igång på allvar våren 2013.

Ulrika Giltze
Ulrika Giltze

– När vi började hade vi nio företag anslutna till projektet, idag har vi över 80 och det blir hela tiden fler. Till hösten kommer vi säkert kunna erbjuda praktikplatser på omkring etthundra företag, kommuner och lansting, säger Ulrica Giltze, kommunikationsansvarig på Tekniksprånget.

Syftet med satsningen är att är att erbjuda ungdomar att pröva på ingenjörsyrket för att locka dem att läsa en ingenjörsutbildning eller annan teknisk högskoleutbildning.

Hittills har totalt 4 000 ungdomar sökt programmet och 850 har fått en praktikplats. Könsfördelningen är jämn. Bland dem som antogs hösten 2013 var 53 procent killar och 47 procent tjejer.

– Det är väldigt positivt och många företag säger också när de ansluter sig till projektet att de vill ha tjejer, säger Ulrica Giltze.

Hon ser fler positiva effekter av att fler företag erbjuder praktikplatser.

– Vi har också har fått en större spridning mellan branscherna. Nu har vi praktikplatser på kommuner och landsting och privata företag inom de flesta branscher från it till industri.

För att utvärdera projektet har IVA ringt upp alla ungdomar som började på Tekniksprånget under hösten 2012 och våren 2013 och ställt frågor om vad de gör nu och planerar att göra i höst. Dessa kullar har haft möjlighet att påbörja en högskoleutbildning hösten 2013.

Svaren från 213 ungdomar (svarsfrekvens 72 procent) visar att 82 procent redan har påbörjat eller planerar att till hösten 2014 påbörja en ingenjörs- eller annat teknisk högskoleutbildning.

Av de som redan påbörjat en teknisk utbildning svarade 75 procent att praktikplatsen via Tekniksprånget hade påverkat deras val av utbildning.

Lovisa Elliot säger att hon inte var främmande för att läsa ett civilingenjörsprogram med hon hade inte bestämt sig och visste framför allt inte vilken inriktning hon skulle välja.

De första två månaderna på praktiken fick hon hjälpa sin handledare på huvudkontoret med att analysera effektivisering i byggprocesser och de sista två månaderna var hon ute på ett anläggningsprojekt utanför Göteborg.

– Jag fick jobba med ett marksaneringsprojekt intill Göta älv där vi tog bort lera som hade förorenats från älven och jag fick göra dagliga egenkontroller av vattenrening på platsen. Det var intressant och jag kände att alla tyckte att det var kul att ha mig där, säger Lovisa.

Innan hon började på Tekniksprånget hade hon sneglat på civilingenjörsprogrammet i maskinteknik men valde i stället väg- och vatten i Lund.

– Jag tror att jag helst vill arbeta med effektivisering av processer, lite av det som jag fick pröva på NCCs huvudkontor, och därför tror jag att väg- och vatten är ett bra val för mig.

Nu har Lovisa också pratat med gamla klasskompisar från gymnasiet och två av dem har fått praktik på SCA.

Vårens ansökningsomgång till Tekniksprånget öppnar 16 april–16 maj. Under den perioden kan man söka till höstens antagningar. För att vara behörig måste man ha läst matte 4 och fysik 2. Läs mer om hur man söker här.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.