Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivFler unga ska lockas jobba statligt

Fler unga ska lockas jobba statligt

I statlig sektor är medelåldern högre än på andra håll. Den 1 april börjar ett nytt centralt kollektivavtal att gälla för att klara generationsväxlingen och locka fler unga till statliga jobb.

Lena Emanuelsson, ordförande Saco-S. Foto: Olof Holdar.
Lena Emanuelsson, ordförande Saco-S. Foto: Olof Holdar.

– Bakgrunden till att vi gör det här för att vi ser att det finns ett behov av att hjälpa studenter att få en bättre koppling till arbetsmarknaden utifrån de studier de bedriver. Om man redan när man studerar kan få erfarenhet av de arbetsuppgifter man kan arbeta med framöver är det lättare att få jobb efter studierna. Sedan finns det också en tanke att staten behöver rekrytera duktiga akademiker framöver och då kan den behöva visa upp sina verksamheter, berättar Lena Emanuelsson, ordförande för Saco-S, akademiker i staten.

Enligt siffror från Arbetsgivarverket var medelåldern inom statlig sektor knappt 45 år 2013, en högre medelålder än på den övriga arbetsmarknaden. Över 62 000 anställda inom staten var 55 år eller äldre, medan antalet yngre än 30 år uppgick till 32 000 förra året, en siffra som behöver bli högre. Den höga medelåldern förklaras med att utbildningsnivån är högre i statlig sektor än på arbetsmarknaden i övrigt.

Mellan åren 2013–2018 kommer staten behöva anställa cirka 160 000 personer och det är på personer med akademisk utbildning som efterfrågan är störst. Enligt en undersökning som fackförbundet ST genomförde bland personalansvariga på statliga myndigheter och bolag förra året hör civilingenjörer och ingenjörer till de yrkesgrupper som har flest jobbchanser inom statlig sektor. Även ekonomer med inriktning mot nationalekonomi, IT-specialister, jurister och miljövetare ingår i denna eftertraktade grupp.

Saco-S har drivit frågan att reglera villkoren för studenter som arbetar extra med kvalificerade arbetsuppgifter, som att genomföra utredningar eller sammanställa och analysera information och statistik.

– Det har funnits en och annan studentmedarbetare tidigare. Men det blir mycket lättare att rekrytera en studentmedarbetare om det finns ett färdigt paket, om det är reglerat vilka villkor som gäller. Det har varit utgångspunkten.

– Det vi har sagt är att studentmedarbetarna ska arbeta med något som är kopplat till studierna, så att man har nytta av de studier man bedriver. Vad man gör får man hantera på den myndigheten. Det som är centralt är att det ska ha en koppling till de ämnen studenterna läser. Det ska inte vara någon allmän kontorshjälp.

Avtalet gäller för studenter som har läst minst 60 poäng på högskolenivå och som bedriver heltidsstudier. Studenter kan anställas terminsvis, maximalt fyra terminer. Lönen sätts individuellt och studenterna får arbeta högst 25 procent av en heltid.

– Det är också sagt att arbetstiden ska förläggas i dialog med studenten. Det är viktigt att man tar hänsyn till de obligatoriska inslag som finns i studentens studier. Det ska inte vara så att man får svårt att klara sina studier. Studierna är det centrala, säger Lena Emanuelsson.

Förhoppningen är ett antal studenter blir studentmedarbetare redan från och med i höst.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.