Innovativt i Kungsträdgården

Tjejer på teknikkollo 2

Linn, Ebba, Freja och Tyra på teknikkollo Foto: Redaktionen

Fyra barn och sju politiker under ett tälttak i Kungsträdgården. Ett barn frågar: Alla vuxna har egen dator på jobbet, varför går det så långsamt att få datorer till skolorna? Barn som ställer politiker mot väggen är ett av årets inslag i Teknikdagarna som arrangeras av Sveriges Ingenjörer.

Tjejer på teknikkollo 2

Linn, Ebba, Freja och Tyra på teknikkollo. Foto: Redaktionen

Fyra barn och sju politiker under ett tälttak i Kungsträdgården. Ett barn frågar: Alla vuxna har egen dator på jobbet, varför går det så långsamt att få datorer till skolorna? Barn som ställer politiker mot väggen är ett av årets inslag i Teknikdagarna som arrangeras av Sveriges Ingenjörer.

Barnen från Enskede skola ställde frågor till riksdagspartiernas företrädare i skolfrågor. De frågade bland annat om varför lärarna inte får högre löner och varför det går så långsamt att införa datorer i skolorna. Politikerna svarade bland annat att de nu gav eller ville ge mer pengar till lärarna och att lärarna måste få mer tid att själva lära sig om datorer.

Sveriges Ingenjörer arrangerar varje år Teknikdagarna i Kungsträdgården. Politikerdebatten var speciell för i år med tanke på att det är valår. Fokus ligger annars på att låta barn komma till de uppslagna tälten och fundera kring och experimentera med teknik.

Sveriges Ingenjörer har ställt upp flera vita tält i Kungsträdgården. Lotta Ljungqvist, projektledare på förbundet, hoppas att runt 2 500 barn ska komma till teknikdagarna som varar från tisdag till torsdag.

– Vi har 1 800 barn bokade, men sedan kommer ju Mattecentrum som hjälper ungdomar med matematik. De kanske blir runt 400. Och så är det ju öppet för allmänheten i eftermiddag mellan 16 och 19, säger hon.

I de stora tälten jobbar ett hundratal barn i tioårsåldern när Ingenjörens reporter tittar in. De har kepsar med texten ”En blivande ingenjör” i olika färger. De står med limpistoler och stjärnskruvmejslar i händerna kring tre långbord som är fyllda med uttjänt elektronik. Det är bitar av dammsugare, förstärkare, hårddiskar, lampor och tangentbord och annat. I kortänden av ett av borden står Linn, Ebba, Freja och Tyra. De konstruerar ett skärp med förvaring.

– Det är kul att bygga saker, säger de.

De är mer tveksamma till ingenjörsyrket. På frågan om de vill bli ingenjörer när de blir stora svarar de med ett bestämt ”kanske”.

Killar på teknikkollo

Lucas, Johan och Benjamin bygger musikspelande kaffebryggare. Foto: Redaktionen

I samma ände av långbordet står Lucas, Johan och Benjamin. De bygger på en kaffemaskin som samtidigt ska kunna spela musik. De tycker det är roligt att hitta på allteftersom de bygger. På frågan om ingenjör finns med i tankarna för framtida yrkesval svarar de ett aningen mer positivt: ”Ja, kanske.”

 

 

Tjejer på FutureCity

Sofie, Frida och Sara från Beckomberga bygger en framtidsstad. Foto: Redaktionen

I ett av tälten sitter ungdomar som går i sjätte klass. De jobbar med att bygga framtidsstäder. Sofie, Frida och Sara från Beckomberga bygger klotsar som föreställer höghus. Taken är gröna, vilket symboliserar att man ska ha odling längst uppe på taken. I sina modellstäder bygger de också in både solceller och vindsnurror. Bilarna ska gå på vattenkraft och ha solpaneler på taket. En grupp med killar har byggt en arena för fotboll och andra idrotter som ska ta hundratusen besökare. Även de tänker förnybart med solceller på hustaken och vindsnurror, medan soporna ska bli biogas.

Tänkaren

Anna Liljegren, studenthandläggare på Sveriges Ingenjörer, provar Tänkaren som samlar in tankar. Foto: Redaktionen

I det minsta tältet sitter en förskoleklass med sina reflexvästar som de har i trafiken. De lyssnar på en saga om draken Berta som älskar kemiexperiment. Ett av experimenten handlar om att blanda olika starka sockerlösningar, färga dem och sedan hälla dem i ett provrör. Häller man i dem långsamt skiktas vätskorna så att provröret blir randigt. Efter sagan får barnen vara med och experimentera.

I receptionstältet står några av uppfinningarna från teknikkollot. Anna Liljegren, studenthandläggare på Sveriges Ingenjörer visar upp en av dem, Tänkaren. Den är gjord av en lampskärm, ett par hörlurar och en dammsugarslang.
– Man tar den här och sätter den på huvudet, så här och så kan man suga upp andras tankar och föra över dem till sig själv…

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar