Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivInnovativt i Kungsträdgården

Innovativt i Kungsträdgården

Tjejer på teknikkollo 2
Linn, Ebba, Freja och Tyra på teknikkollo. Foto: Redaktionen

Fyra barn och sju politiker under ett tälttak i Kungsträdgården. Ett barn frågar: Alla vuxna har egen dator på jobbet, varför går det så långsamt att få datorer till skolorna? Barn som ställer politiker mot väggen är ett av årets inslag i Teknikdagarna som arrangeras av Sveriges Ingenjörer.

Barnen från Enskede skola ställde frågor till riksdagspartiernas företrädare i skolfrågor. De frågade bland annat om varför lärarna inte får högre löner och varför det går så långsamt att införa datorer i skolorna. Politikerna svarade bland annat att de nu gav eller ville ge mer pengar till lärarna och att lärarna måste få mer tid att själva lära sig om datorer.

Sveriges Ingenjörer arrangerar varje år Teknikdagarna i Kungsträdgården. Politikerdebatten var speciell för i år med tanke på att det är valår. Fokus ligger annars på att låta barn komma till de uppslagna tälten och fundera kring och experimentera med teknik.

Sveriges Ingenjörer har ställt upp flera vita tält i Kungsträdgården. Lotta Ljungqvist, projektledare på förbundet, hoppas att runt 2 500 barn ska komma till teknikdagarna som varar från tisdag till torsdag.

– Vi har 1 800 barn bokade, men sedan kommer ju Mattecentrum som hjälper ungdomar med matematik. De kanske blir runt 400. Och så är det ju öppet för allmänheten i eftermiddag mellan 16 och 19, säger hon.

I de stora tälten jobbar ett hundratal barn i tioårsåldern när Ingenjörens reporter tittar in. De har kepsar med texten ”En blivande ingenjör” i olika färger. De står med limpistoler och stjärnskruvmejslar i händerna kring tre långbord som är fyllda med uttjänt elektronik. Det är bitar av dammsugare, förstärkare, hårddiskar, lampor och tangentbord och annat. I kortänden av ett av borden står Linn, Ebba, Freja och Tyra. De konstruerar ett skärp med förvaring.

– Det är kul att bygga saker, säger de.

De är mer tveksamma till ingenjörsyrket. På frågan om de vill bli ingenjörer när de blir stora svarar de med ett bestämt ”kanske”.

Killar på teknikkollo
Lucas, Johan och Benjamin bygger musikspelande kaffebryggare. Foto: Redaktionen

I samma ände av långbordet står Lucas, Johan och Benjamin. De bygger på en kaffemaskin som samtidigt ska kunna spela musik. De tycker det är roligt att hitta på allteftersom de bygger. På frågan om ingenjör finns med i tankarna för framtida yrkesval svarar de ett aningen mer positivt: ”Ja, kanske.”

 

 

Tjejer på FutureCity
Sofie, Frida och Sara från Beckomberga bygger en framtidsstad. Foto: Redaktionen

I ett av tälten sitter ungdomar som går i sjätte klass. De jobbar med att bygga framtidsstäder. Sofie, Frida och Sara från Beckomberga bygger klotsar som föreställer höghus. Taken är gröna, vilket symboliserar att man ska ha odling längst uppe på taken. I sina modellstäder bygger de också in både solceller och vindsnurror. Bilarna ska gå på vattenkraft och ha solpaneler på taket. En grupp med killar har byggt en arena för fotboll och andra idrotter som ska ta hundratusen besökare. Även de tänker förnybart med solceller på hustaken och vindsnurror, medan soporna ska bli biogas.

Tänkaren
Anna Liljegren, studenthandläggare på Sveriges Ingenjörer, provar Tänkaren som samlar in tankar. Foto: Redaktionen

I det minsta tältet sitter en förskoleklass med sina reflexvästar som de har i trafiken. De lyssnar på en saga om draken Berta som älskar kemiexperiment. Ett av experimenten handlar om att blanda olika starka sockerlösningar, färga dem och sedan hälla dem i ett provrör. Häller man i dem långsamt skiktas vätskorna så att provröret blir randigt. Efter sagan får barnen vara med och experimentera.

I receptionstältet står några av uppfinningarna från teknikkollot. Anna Liljegren, studenthandläggare på Sveriges Ingenjörer visar upp en av dem, Tänkaren. Den är gjord av en lampskärm, ett par hörlurar och en dammsugarslang.
– Man tar den här och sätter den på huvudet, så här och så kan man suga upp andras tankar och föra över dem till sig själv…

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.