Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivInnovativt i Kungsträdgården

Innovativt i Kungsträdgården

Tjejer på teknikkollo 2
Linn, Ebba, Freja och Tyra på teknikkollo. Foto: Redaktionen

Fyra barn och sju politiker under ett tälttak i Kungsträdgården. Ett barn frågar: Alla vuxna har egen dator på jobbet, varför går det så långsamt att få datorer till skolorna? Barn som ställer politiker mot väggen är ett av årets inslag i Teknikdagarna som arrangeras av Sveriges Ingenjörer.

Barnen från Enskede skola ställde frågor till riksdagspartiernas företrädare i skolfrågor. De frågade bland annat om varför lärarna inte får högre löner och varför det går så långsamt att införa datorer i skolorna. Politikerna svarade bland annat att de nu gav eller ville ge mer pengar till lärarna och att lärarna måste få mer tid att själva lära sig om datorer.

Sveriges Ingenjörer arrangerar varje år Teknikdagarna i Kungsträdgården. Politikerdebatten var speciell för i år med tanke på att det är valår. Fokus ligger annars på att låta barn komma till de uppslagna tälten och fundera kring och experimentera med teknik.

Sveriges Ingenjörer har ställt upp flera vita tält i Kungsträdgården. Lotta Ljungqvist, projektledare på förbundet, hoppas att runt 2 500 barn ska komma till teknikdagarna som varar från tisdag till torsdag.

– Vi har 1 800 barn bokade, men sedan kommer ju Mattecentrum som hjälper ungdomar med matematik. De kanske blir runt 400. Och så är det ju öppet för allmänheten i eftermiddag mellan 16 och 19, säger hon.

I de stora tälten jobbar ett hundratal barn i tioårsåldern när Ingenjörens reporter tittar in. De har kepsar med texten ”En blivande ingenjör” i olika färger. De står med limpistoler och stjärnskruvmejslar i händerna kring tre långbord som är fyllda med uttjänt elektronik. Det är bitar av dammsugare, förstärkare, hårddiskar, lampor och tangentbord och annat. I kortänden av ett av borden står Linn, Ebba, Freja och Tyra. De konstruerar ett skärp med förvaring.

– Det är kul att bygga saker, säger de.

De är mer tveksamma till ingenjörsyrket. På frågan om de vill bli ingenjörer när de blir stora svarar de med ett bestämt ”kanske”.

Killar på teknikkollo
Lucas, Johan och Benjamin bygger musikspelande kaffebryggare. Foto: Redaktionen

I samma ände av långbordet står Lucas, Johan och Benjamin. De bygger på en kaffemaskin som samtidigt ska kunna spela musik. De tycker det är roligt att hitta på allteftersom de bygger. På frågan om ingenjör finns med i tankarna för framtida yrkesval svarar de ett aningen mer positivt: ”Ja, kanske.”

 

 

Tjejer på FutureCity
Sofie, Frida och Sara från Beckomberga bygger en framtidsstad. Foto: Redaktionen

I ett av tälten sitter ungdomar som går i sjätte klass. De jobbar med att bygga framtidsstäder. Sofie, Frida och Sara från Beckomberga bygger klotsar som föreställer höghus. Taken är gröna, vilket symboliserar att man ska ha odling längst uppe på taken. I sina modellstäder bygger de också in både solceller och vindsnurror. Bilarna ska gå på vattenkraft och ha solpaneler på taket. En grupp med killar har byggt en arena för fotboll och andra idrotter som ska ta hundratusen besökare. Även de tänker förnybart med solceller på hustaken och vindsnurror, medan soporna ska bli biogas.

Tänkaren
Anna Liljegren, studenthandläggare på Sveriges Ingenjörer, provar Tänkaren som samlar in tankar. Foto: Redaktionen

I det minsta tältet sitter en förskoleklass med sina reflexvästar som de har i trafiken. De lyssnar på en saga om draken Berta som älskar kemiexperiment. Ett av experimenten handlar om att blanda olika starka sockerlösningar, färga dem och sedan hälla dem i ett provrör. Häller man i dem långsamt skiktas vätskorna så att provröret blir randigt. Efter sagan får barnen vara med och experimentera.

I receptionstältet står några av uppfinningarna från teknikkollot. Anna Liljegren, studenthandläggare på Sveriges Ingenjörer visar upp en av dem, Tänkaren. Den är gjord av en lampskärm, ett par hörlurar och en dammsugarslang.
– Man tar den här och sätter den på huvudet, så här och så kan man suga upp andras tankar och föra över dem till sig själv…

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.