EU lanserar utbildningsrankning

U-Multirank är EU:s nya rankningssystem för högre utbildning. Den bygger på att studenterna själva kan göra listor med de parametrar de är intresserade av.
U-Multirank är EU:s nya rankningssystem för högre utbildning. Den bygger på att studenterna själva kan jämföra efter de parametrar de är intresserade av.

Forskningsresultat, undervisningskvalitet, internationalisering, kunskapsöverföring och samverkan är  de fem aspekter som med hjälp av 30 olika parametrar, rankas i det nya verktyget som finns att testa under http://www.umultirank.org.

U-Multirank innehåller kriterier från  över 850 olika institutioner i hela världen och förhoppningen är att studenter ska kunna göra sina egna rankinglistor utifrån de kriterier som de själva tycker är viktigast.

Rankingen innehåller också studenternas egna åsikter om hur bra eller dålig en utbildning har varit. Det finns ett sammantaget omdöme om varje lärosäte men också individuella värden för olika utbildningar. Som en första start har rankningen inom ingenjörsutbildningar koncentrerat sig på elektroteknik och maskinteknik. Nästa år ska man fylla på med  datateknik och medicin.

– Det är bra att studenterna kan välja vilka kriterier de själva tycker är viktigast, säger Laila Abdallah, Sveriges Ingenjörer, för rankningar kan vara ganska trubbiga verktyg. Här blir det lättare att rikta in sig på det man verkligen vill se. Dock hoppas jag att de förenklar verktyget något för det är inte helt lätt att förstå hur man ska göra.

Att som student veta vad som gör en utbildning bra kan vara svårt. Lärartäthet och andel lärarledd tid är en viktig faktor och också tillgången till bibliotek med mycket forskning och material kan ge en fingervisning om kvaliteten.

U-Multirank har tagits fram med  EU-medel från Erasmusprogrammet och har utarbetats av ett konsortium under ledning av det tyska Center for Higher Education.

Jenny Grensman

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Att läsa kurser vid sidan av jobbet är ofta tufft. Sedan några år finns satsningen Ingenjör4.0 som är utformad för att ingenjörer ska kunna studera parallellt med jobbet. Det är 39 korta webbaserade kurser inom industrins framtidsområden.   
Fler artiklar