Etuc: ”Stater behöver samarbeta”

Som en följd av valet till Europaparlamentet har Europafackets styrelse antagit ett uttalande där man tar tydligt avstånd från bland annat främlingsfientliga partier.

Som en följd av valet till Europaparlamentet har Europafackets styrelse antagit ett uttalande där man tar tydligt avstånd från bland annat främlingsfientliga partier.

”Anti-europeiska, extremhöger, främlingsfientliga och auktoritära partier erbjuder inga lösningar. De är farliga. Vi tar helt avstånd från dem: de går emot våra värderingar om jämlikhet och solidaritet” skriver Europafackets, Etucs, styrelse bland annat i sin nya deklaration.

Etuc anser att budskapet från de röstande i valet till Europaparlamentet är tydligt. EU:s stora problem är arbetslösheten, osäkra anställningar och låga löner. De partier som Etuc tar avstånd från menar Europafacket har en ekonomisk politik som kan få förödande konsekvenser för både anställning, löner och det sociala skyddet.

”I en globaliserad värld behöver europeiska stater samarbeta: att gömma sig bakom nationella gränser är inte hållbart”.

Etuc ställer i sin deklaration återigen krav på en investeringsplan, som ska kunna skapa 11 miljoner jobb och även främja ”en hållbar återindustrialisering av Europa”. Europafacket vill även att Europeiska rådet föreslår en kandidat till ny ordförande för EU-kommissionen som ”reflekterar det demokratiskt valda Europaparlamentets önskemål.”

Läs hela deklarationen här.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.