Etuc: ”Stater behöver samarbeta”

Som en följd av valet till Europaparlamentet har Europafackets styrelse antagit ett uttalande där man tar tydligt avstånd från bland annat främlingsfientliga partier.

Som en följd av valet till Europaparlamentet har Europafackets styrelse antagit ett uttalande där man tar tydligt avstånd från bland annat främlingsfientliga partier.

”Anti-europeiska, extremhöger, främlingsfientliga och auktoritära partier erbjuder inga lösningar. De är farliga. Vi tar helt avstånd från dem: de går emot våra värderingar om jämlikhet och solidaritet” skriver Europafackets, Etucs, styrelse bland annat i sin nya deklaration.

Etuc anser att budskapet från de röstande i valet till Europaparlamentet är tydligt. EU:s stora problem är arbetslösheten, osäkra anställningar och låga löner. De partier som Etuc tar avstånd från menar Europafacket har en ekonomisk politik som kan få förödande konsekvenser för både anställning, löner och det sociala skyddet.

”I en globaliserad värld behöver europeiska stater samarbeta: att gömma sig bakom nationella gränser är inte hållbart”.

Etuc ställer i sin deklaration återigen krav på en investeringsplan, som ska kunna skapa 11 miljoner jobb och även främja ”en hållbar återindustrialisering av Europa”. Europafacket vill även att Europeiska rådet föreslår en kandidat till ny ordförande för EU-kommissionen som ”reflekterar det demokratiskt valda Europaparlamentets önskemål.”

Läs hela deklarationen här.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar