Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenFörsta löneförhandlingen viktigast

Första löneförhandlingen viktigast

Chefen är en nyckelperson. Hela arbetsplatsen påverkas av hur han eller hon mår och fungerar. Sveriges Ingenjörer fokuserar sedan en tid på chefernas situation. För chefens egen lön är det allra första chefsjobbet som är viktigast. Det visar statistik från förbundet.

Den ingenjör som får sitt första chefsjobb ökar i genomsnitt sin lön med 14 procent. De som redan är chefer och byter jobb får i genomsnitt 9 procents löneförhöjning, medan de chefer som stannar kvar på samma jobb får 4 procent. Siffrorna kommer från en årliga löneenkäten bland Sveriges Ingenjörers medlemmar. 2013 svarade 68 500 medlemmar, varav 12 400 var chefer.

Allra viktigast är löneförhandlingen till det första chefsjobbet.

– Den sätter nivån för hela löneutvecklingen framöver, säger Natasha Kavalic, ansvarig för Sveriges Ingenjörers chefsservice.

Sveriges Ingenjörer har drygt 20 000 medlemmar som är chefer. Medianlönen bland dem ligger på cirka 55 000 kronor per månad. Högsta chefslönerna har de som jobbar med både teknik och ekonomi. De som har läst Industriell ekonomi och organisation har ett snitt på runt 65 000 kronor i månaden.

Många ingenjörer som är chefer ska också leda andra akademiker, ofta ingenjörer. Det är en grupp som ställer höga krav på cheferna. De ska ha både hög teknisk kompetens och kunna leda andra.

– Ingenjörer som också är chefer har tuffa uppdrag och det ska avspeglas i lönerna, säger Natasha Kavalic.

Om man springer in i uppdraget som nybliven chef och vill visa sig på styva linan kan det kosta för både företaget och en själv. Enligt Natasha är det oftast bättre att fundera på vad som ska prioriteras. Hur många ska jag leda? Vilka resurser har jag till mitt förfogande? Vem är min chef, och hur är hans eller hennes bild av vad jag ska åstadkomma? Hur blir min nya livssituation?

– Man brukar säga att en chef har runt 100 dagar på sig som ett slags prövotid, säger Natasha Kavalic. Under den tiden kan man också ställa de där frågorna som man sedan förväntas ha koll på.

Många av Sveriges medlemmar är potentiella chefer. Men de vet inte alltid att förbundet organiserar chefer och det händer att de byter fackförbund när de blir chefer.

– Men vi har lång erfarenhet av att stötta chefer, säger Natash Kavalic. Vi har haft chefsservice i över tio år. För två år sedan togs ett beslut på fullmäktige att lyfta fram cheferna, just för att det är en så viktig arbetsmiljöfråga.

Chefer som har frågor om sin karriär eller svåra utmaningar på jobbet kan få komma i kontakt med en coach. Förbundet samarbetar med Coachhuset, och varje medlem har rätt till tre kostnadsfria samtal.

Det finns också ett antal seminerier som chefer kan gå på. Några populära de senaste åren är Förändringsledning som handlar om hur man jobbar som ledare i ett företag som genomgår stora förändringar, Ny som chef, Att bygga team och Konflikthantering. Till den sista kommer ofta deltagare som har med sig konkreta fall från sin arbetsplats.

Natasha Kavalic pekar också på förbundets inkomstförsäkring. Den ger 80 procent av av tidigare lön ända upp till en inkomst på 100 000 kronor i månaden. Inkomstförsäkringen gäller i 120 dagar.

Hon är också aktiv och hjälper också till att skapa särskilda chefsnätverk, där chefer kan utbyta erfarenheter. Förbundet hjälper också till med förhandlingar och avtal. För höga chefer som inte omfattas av LAS-reglerna finns det en mall för anställningsavtal. I krångliga fall, med komplicerade klausuler i avtalet, kan man få hjälp av förbundets ombudsmän och jurister.

Vad gäller chefernas löner finns det numera också en flik för chefer i Saco Lönesök. Där kan man se lönerna för olika chefsnivåer, branscher och utbildningar.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.