Första löneförhandlingen viktigast

Chefen är en nyckelperson. Hela arbetsplatsen påverkas av hur han eller hon mår och fungerar. Sveriges Ingenjörer fokuserar sedan en tid på chefernas situation. För chefens egen lön är det allra första chefsjobbet som är viktigast. Det visar statistik från förbundet.

Chefen är en nyckelperson. Hela arbetsplatsen påverkas av hur han eller hon mår och fungerar. Sveriges Ingenjörer fokuserar sedan en tid på chefernas situation. För chefens egen lön är det allra första chefsjobbet som är viktigast. Det visar statistik från förbundet.

Den ingenjör som får sitt första chefsjobb ökar i genomsnitt sin lön med 14 procent. De som redan är chefer och byter jobb får i genomsnitt 9 procents löneförhöjning, medan de chefer som stannar kvar på samma jobb får 4 procent. Siffrorna kommer från en årliga löneenkäten bland Sveriges Ingenjörers medlemmar. 2013 svarade 68 500 medlemmar, varav 12 400 var chefer.

Allra viktigast är löneförhandlingen till det första chefsjobbet.

– Den sätter nivån för hela löneutvecklingen framöver, säger Natasha Kavalic, ansvarig för Sveriges Ingenjörers chefsservice.

Sveriges Ingenjörer har drygt 20 000 medlemmar som är chefer. Medianlönen bland dem ligger på cirka 55 000 kronor per månad. Högsta chefslönerna har de som jobbar med både teknik och ekonomi. De som har läst Industriell ekonomi och organisation har ett snitt på runt 65 000 kronor i månaden.

Många ingenjörer som är chefer ska också leda andra akademiker, ofta ingenjörer. Det är en grupp som ställer höga krav på cheferna. De ska ha både hög teknisk kompetens och kunna leda andra.

– Ingenjörer som också är chefer har tuffa uppdrag och det ska avspeglas i lönerna, säger Natasha Kavalic.

Om man springer in i uppdraget som nybliven chef och vill visa sig på styva linan kan det kosta för både företaget och en själv. Enligt Natasha är det oftast bättre att fundera på vad som ska prioriteras. Hur många ska jag leda? Vilka resurser har jag till mitt förfogande? Vem är min chef, och hur är hans eller hennes bild av vad jag ska åstadkomma? Hur blir min nya livssituation?

– Man brukar säga att en chef har runt 100 dagar på sig som ett slags prövotid, säger Natasha Kavalic. Under den tiden kan man också ställa de där frågorna som man sedan förväntas ha koll på.

Många av Sveriges medlemmar är potentiella chefer. Men de vet inte alltid att förbundet organiserar chefer och det händer att de byter fackförbund när de blir chefer.

– Men vi har lång erfarenhet av att stötta chefer, säger Natash Kavalic. Vi har haft chefsservice i över tio år. För två år sedan togs ett beslut på fullmäktige att lyfta fram cheferna, just för att det är en så viktig arbetsmiljöfråga.

Chefer som har frågor om sin karriär eller svåra utmaningar på jobbet kan få komma i kontakt med en coach. Förbundet samarbetar med Coachhuset, och varje medlem har rätt till tre kostnadsfria samtal.

Det finns också ett antal seminerier som chefer kan gå på. Några populära de senaste åren är Förändringsledning som handlar om hur man jobbar som ledare i ett företag som genomgår stora förändringar, Ny som chef, Att bygga team och Konflikthantering. Till den sista kommer ofta deltagare som har med sig konkreta fall från sin arbetsplats.

Natasha Kavalic pekar också på förbundets inkomstförsäkring. Den ger 80 procent av av tidigare lön ända upp till en inkomst på 100 000 kronor i månaden. Inkomstförsäkringen gäller i 120 dagar.

Hon är också aktiv och hjälper också till att skapa särskilda chefsnätverk, där chefer kan utbyta erfarenheter. Förbundet hjälper också till med förhandlingar och avtal. För höga chefer som inte omfattas av LAS-reglerna finns det en mall för anställningsavtal. I krångliga fall, med komplicerade klausuler i avtalet, kan man få hjälp av förbundets ombudsmän och jurister.

Vad gäller chefernas löner finns det numera också en flik för chefer i Saco Lönesök. Där kan man se lönerna för olika chefsnivåer, branscher och utbildningar.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar