Nytt avtal klart för teknikkonsulter

Niklas Hjert, Camilla Frankelius och Anders Weihe. Foto: Karin Fjell

Niklas Hjert, Camilla Frankelius och Anders Weihe. Foto: Karin Fjell

Sveriges Ingenjörer, Unionen och den nya avtalsparten på arbetsmarknaden – Tekniktjänstearbetsgivarna – har kommit överens om ett nytt kollektivavtal.

Tekniktjänsteavtalet_besk

Niklas Hjert, Camilla Frankelius och Anders Weihe. Foto: Karin Fjell

Sveriges Ingenjörer, Unionen och den nya avtalsparten på arbetsmarknaden – Tekniktjänstearbetsgivarna – har kommit överens om ett nytt kollektivavtal.

Det nya avtalet omfattar i dag vid starten cirka 7000 anställda på teknikkonsultföretaget ÅF, men öppnar upp för att fler tjänsteföretag inom industrisektorn ansluts.

Tanken på ett avtal för tjänsteföretag inom industriområdet har funnits länge och förhandlingarna startade i och med att ÅF sa upp avtalet med Almega i vintras.

– Det är naturligt att vi förändras i takt med företagen och många industriföretag blir allt fler renodlade tjänsteföretag och för dessa krävs litet annorlunda kollektivavtal, säger Anders Weihe, förbundsdirektör i Teknikarbetsgivarna.

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer är också nöjd med avtalet.

– Det är bättre anpassat för de villkor och de behov som finns i tjänsteföretag inom industrin. Förhoppningen är också att avtalet på sikt bättre ska kunna lösa branschspecifika frågor.

Det nya avtalet är i stora delar identiskt med Teknikavtalet men det finns en väsentlig skillnad. Teknikavtalets arbetstidsförkortning på 82 minuter per vecka finns inte i det nya avtalet, men den förmånen fanns inte heller i avtalet med Almega. Därmed försämras inte villkoren för de anställda.

– Det positiva är att medlemmarna får möjlighet till den förmånliga deltidspensionen som redan finns inom industrin, säger Camilla Frankelius.

För arbetsgivare som i dag har en avtalad arbetstidsförkortning och väljer att byta till Tekniktjänsteavtalet finns en så kallad kostandsneutral nedtrappning av arbetstidsförkortningen som motsvarar 3,8 procent. Det är en nedtrappningsmodell som garanterar att medlemmarna inte förlorar ekonomiskt på ett avtalsbyte. Om de lokala parterna inte kommer överens om egna lösningar anger avtalet att arbetagivaren ska avsätta minst 2 procent (av totalt 3,8 procent) i pensionsinbetalningar.

Gunnar Parkefelt

Gunnar Parkefelt

Gunnar Parkefelt, vice ordförande för Akademikerföreningen vid ÅF i Göteborg har varit med i förhandlingsdelegationen för det nya avtalet.

Han säger att det från fackligt håll har varit angeläget att reglera att arbetstidsförkortningen inte fullt ut kompenseras med ett lönepåslag.

– Det är den lösning arbetsgivaren föredrar men vår farhåga är att de anställda förlorar på detta. En sådan lönekompensation är bortglömd efter tre år och de anställda blir förlorare. Därför är pensionsavsättningar ett bättre alternativ, säger Gunnar Parkefelt.

– Alla avtal har både baksidor och framsidor för bägge parter, men jag tycker att vi har fått gehör för de grundläggande villkor som vi tycker är viktiga att reglera i avtalet, säger han.

Den grupp som bilades av tjänstemannafacken inom ÅF för att stötta de centrala förhandlingsdelegationerna har varit sammansatt av representanter från Unionen och Sveriges Ingenjörer.

– Det har varit viktigt att ha en enad uppfattning och ge samma besked till bägge centralorganisationerna. Det samarbetet har fungerat väldigt bra därför att Unionen och Sveriges ingenjörer har en lång historia och goda erfarenheter av att jobba tillsammans på ÅF, säger Gunnar Parkefelt.

2016 startar förhandlingarna mellan tjänstemannafacket och Teknikarbetsgivarna om en ökad pensionsavsättning och bättre möjligheter för tjänstemän att kunna välja förhållande mellan lön och pensionsavsättning.

2 kommentarer

  • emma

    Ingenjörsyrket är krävande och ”spiller” ofta över på fritiden, ett högt pris för vår hälsa och inte minst våra barn. Att inte förhandla ner arbetstiden är direkt dåligt! Missnöjd medlem!

    06 oktober 2014
  • Anna

    ”Det nya avtalet är i stora delar identiskt med Teknikavtalet men det finns en väsentlig skillnad. Teknikavtalets arbetstidsförkortning på 82 minuter per vecka finns inte i det nya avtalet”

    Väldigt tråkigt att Sveriges Ingenjörer har förhandlat bort arbetstidsförkortningen (jämfört med Teknikavtalet). Jag tycker arbetstidsförkortning är värt betydligt mycket mer än några enstaka procents extra lön eller pension (som dessutom ofta ”glöms bort” efter något år, när lönerna ändå gradvis normaliseras mot övriga på arbetsmarknaden).

    Det hade varit intressant med en kommentar från SI om varför man gick med på att förhandla bort detta?

    24 juni 2014

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
Fler artiklar