Bred kunskap bra i hjälparbete

Lourdes Valencia

Lourdes Valencia befinner sig i Etiopien, vid gränsen till Sydsudan. Hon jobbar för World Food Program med att bygga boende för hjälparbetare och lagring för livsmedel. Hon säger att sådana uppdrag ofta är någorlunda enkla rent tekniskt, men att de kan innebära en hel del press på andra sätt.

Lourdes Valencia

Lourdes Valencia befinner sig i Etiopien, vid gränsen till Sydsudan. Hon jobbar för World Food Program med att bygga boende för hjälparbetare och lagring för livsmedel. Hon säger att sådana uppdrag ofta är någorlunda enkla rent tekniskt, men att de kan innebära en hel del press på andra sätt.

Sedan en dryg månad jobbar Lourdes Valencia i Gambela i västra Etiopien, nära gränsen till Sydsudan. Hon är utskickad av MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap. Till vardags jobbar hon som ingenjör och projektledare i Region Skåne. I Etiopien jobbar hon för FN-organet World Food Program. Hon landade i huvudstaden Addis Abeba den 2 juli och ska stanna i landet till jul.

– Jag är standby-ingenjör för MSB, säger Lourdes Valencia. När Sverige ska hjälp till internationellt, kan standby-ingenjörerna kontaktas. Man ansöker sedan på EU-nivå. De som behöver hjälpen får välja den som passar deras behov. Den här gången skickade Sverige tre kandidater och jag blev vald.

Kriget och svälten i Sydsudan har gjort att över hundratusen flyktingar har tagit sig över gränsen till Etiopien, och varje dag kommer uppemot tusen nya flyktingar.

I Lourdes Valencias uppdrag ingår att delta i konstruktionen av olika byggprojekt: bland annat en så kallad compound, ett säkert och modernt boende för hjälparbetare. Ett säkert och bekvämt boende för hjälparbetarna är viktigt för att arbetet ska fungera. Hotellen saknar eller har otillräckligt med el. Rummen som ofta är 45 grader varma saknar luftkonditionering, och fönstren bör man inte öppna på grund av risken att bli myggbiten om natten och smittad av denguefeber.

– I den här tjänsten är det bra att vara bred säger Lourdes Valencia. Man gör den tjänst som man behöver. Jag kan rita i autocad, rita konstruktioner och besiktiga byggnader. De är oftast inte så komplicerade, de här projekten, men de kan innebära press på andra sätt. Det fungerar inte som i Sverige med kvalitetskontroll, leverans och beställning på utsatt tid. Här går det långsamt och vi måste lära oss hur vi tar oss förbi korruptionen. Man måste anpassa sig till situationen.

Hon jobbar också med att uppföra tält för lagring av livsmedel. World Food Program ansvarar för leverans av livsmedel till flyktingar. Men det är svårt att nå alla behövande. I de områden som inte kan nås per bil kastas matpaket ut från flygplan.

Lourdes Valencia kommer ursprungligen från Peru, men hon har läst till Arkitekt i Rumänien och därefter till byggnadsingenjör i Malmö. Hon har varit på utlands-uppdrag tidigare. 2010 jobbade hon med att besiktiga förrådsbyggnader i Uganda och i juni 2013 var hon ett halvår i Jordanien där hon jobbade med att utforma ett flyktingläger för att så bra som möjligt kunna ta emot flyktingar från Syrien.

Vad ger arbetet dig?

– Vi ser män, kvinnor och barn som har förlorat allt. Genom att som ingenjör vara med och bygga upp något kan man hjälp till. Och vi ser också att vårt arbete ger effekt. Det känns bra.

Hur håller du kontakt med familjen hemma i Sverige?

– Med Skype och epost. Det går ganska bra. Jag har förstått att det har varit en fin sommar hemma. Jag kommer nog inte att hålla på med det här hela livet, men det är en mycket bra erfarenhet.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Att läsa kurser vid sidan av jobbet är ofta tufft. Sedan några år finns satsningen Ingenjör4.0 som är utformad för att ingenjörer ska kunna studera parallellt med jobbet. Det är 39 korta webbaserade kurser inom industrins framtidsområden.   
Fler artiklar