Framtidens teknik är här

Att få upp en patients vitala värden direkt i glasögonen, kommunicera med någon som inte kan prata eller röra sig alls, eller skapa individanpassade proteser med hjälp av 3D-teknik är inte längre science fiction. Framtiden är redan här.

Att få upp en patients vitala värden direkt i glasögonen, kommunicera med någon som inte kan prata eller röra sig alls, eller skapa individanpassade proteser med hjälp av 3D-teknik är inte längre science fiction. Framtiden är redan här.

När Moritz Schiebold medverkade på Digital Health Days på Stockholmsmässan förra året var framtiden för Volumental, det Stockholms-baserade företag där han är chef för affärsutveckling, osäker. Det var oklart om företagets anställda skulle få lön nästa månad och om företaget ens skulle finnas kvar om ett år. Men mycket har hänt sedan dess och det går snabbt framåt, något som kan sägas även om de andra företag och företagsidéer som var i fokus under den programpunkt som handlade om framtidens digitala hälsoteknik på tisdagseftermiddagen.

Stockholms-baserade Volumental utvecklar en plattform som gör det möjligt att skapa 3D-modeller som kan resultera i mer individanpassade produkter, till exempel ortopediska sulor och proteser. Idén är att det inte bara ska bli lättare att tillverka produkter i små upplagor, korta leveranstiderna utan samtidigt också hålla kostnaderna nere, sade Moritz Schiebold. Avtal med bland andra amerikanska utvecklare av skräddarsydda ortopediska produkter har bidragit till att framtiden för Volumental ser betydligt ljusare ut i dag än för ett år sedan.

Florence P Haseltine, amerikansk läkare och professor, ser Google glass, glasögonen med inbyggd bildskärm, pekplatta och röststyrningsfunktion, som först och främst ett kommunikationsverktyg. Inom vården avinstalleras all Google-relaterad mjukvara och ersätts av ett operativsystem som är anpassat för vården. Florence P Haseltine ser många möjligheter för det nya digitala verktyget. En läkare kan undersöka en patients hand och samtidigt visa bilden av handen i realtid på en padda. Bilder kan lagras på paddan, om man väljer att göra det, men lagras inte i glasögonen. Om en läkare vill konsultera en annan läkare som inte är på plats om en patients hudbesvär kan läkaren i stället för att beskriva hudbesväret visa det direkt.

– Det här har skapat en stor uppståndelse i USA, berättar Florence P Haseltine.

Andra läkare har beskrivit möjligheten att en dag till exempel se en patients vitala värden, så som puls och blodtryck, direkt när vårdpersonalen kommer till en patients bädd eller överlappa en MRI-bild över en patient för att visa var cancern sitter. Glasögonen har bara funnits till försäljning i USA sedan i april i år. Om Google glass blir flipp eller flopp inom hälso- och sjukvården återstår att se, men University of California, Irvine´s School of Medicine meddelade redan i maj att de vill integrera den nya tekniken i undervisningen, både när det handlar om att lära sig anatomi eller kliniska färdigheter.

Tobii, med huvudkontor i Stockholm, tillverkar mjukvara till datorer som låter patienter kommunicera med hjälp av ögonstyrning. Det handlar inte bara om att patienter som inte kan prata ska kunna svara på frågor om de behöver vård, utan också om att möjliggöra för patienter att själva kunna skriva ett sms eller mejl. Fredrik Rubin på Tobii tror inte att det är prislappen, drygt 2 000 USD, som gör att den här tekniken inte är mer vida använd, drygt 45 000 personer får hjälp av den årligen och 8 000 säljs varje år, utan att många fortfarande inte vet att den här tekniken finns.

– Problemet är att det här uppfattas som rätt högteknologiskt, sade han.

Mycket kan dock hända på ett år.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

De 30 mest lästa artiklarna på Ingenjören.se 2024 handlar bland annat om lön per bransch, lön för egenföretagare, vad man gör när jobbet inte känns kul längre och ingenjörer som krävs på skadestånd.
Fler artiklar