Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemTeknik & MiljöTeknikFramtidens teknik är här

Framtidens teknik är här

Att få upp en patients vitala värden direkt i glasögonen, kommunicera med någon som inte kan prata eller röra sig alls, eller skapa individanpassade proteser med hjälp av 3D-teknik är inte längre science fiction. Framtiden är redan här.

När Moritz Schiebold medverkade på Digital Health Days på Stockholmsmässan förra året var framtiden för Volumental, det Stockholms-baserade företag där han är chef för affärsutveckling, osäker. Det var oklart om företagets anställda skulle få lön nästa månad och om företaget ens skulle finnas kvar om ett år. Men mycket har hänt sedan dess och det går snabbt framåt, något som kan sägas även om de andra företag och företagsidéer som var i fokus under den programpunkt som handlade om framtidens digitala hälsoteknik på tisdagseftermiddagen.

Stockholms-baserade Volumental utvecklar en plattform som gör det möjligt att skapa 3D-modeller som kan resultera i mer individanpassade produkter, till exempel ortopediska sulor och proteser. Idén är att det inte bara ska bli lättare att tillverka produkter i små upplagor, korta leveranstiderna utan samtidigt också hålla kostnaderna nere, sade Moritz Schiebold. Avtal med bland andra amerikanska utvecklare av skräddarsydda ortopediska produkter har bidragit till att framtiden för Volumental ser betydligt ljusare ut i dag än för ett år sedan.

Florence P Haseltine, amerikansk läkare och professor, ser Google glass, glasögonen med inbyggd bildskärm, pekplatta och röststyrningsfunktion, som först och främst ett kommunikationsverktyg. Inom vården avinstalleras all Google-relaterad mjukvara och ersätts av ett operativsystem som är anpassat för vården. Florence P Haseltine ser många möjligheter för det nya digitala verktyget. En läkare kan undersöka en patients hand och samtidigt visa bilden av handen i realtid på en padda. Bilder kan lagras på paddan, om man väljer att göra det, men lagras inte i glasögonen. Om en läkare vill konsultera en annan läkare som inte är på plats om en patients hudbesvär kan läkaren i stället för att beskriva hudbesväret visa det direkt.

– Det här har skapat en stor uppståndelse i USA, berättar Florence P Haseltine.

Andra läkare har beskrivit möjligheten att en dag till exempel se en patients vitala värden, så som puls och blodtryck, direkt när vårdpersonalen kommer till en patients bädd eller överlappa en MRI-bild över en patient för att visa var cancern sitter. Glasögonen har bara funnits till försäljning i USA sedan i april i år. Om Google glass blir flipp eller flopp inom hälso- och sjukvården återstår att se, men University of California, Irvine´s School of Medicine meddelade redan i maj att de vill integrera den nya tekniken i undervisningen, både när det handlar om att lära sig anatomi eller kliniska färdigheter.

Tobii, med huvudkontor i Stockholm, tillverkar mjukvara till datorer som låter patienter kommunicera med hjälp av ögonstyrning. Det handlar inte bara om att patienter som inte kan prata ska kunna svara på frågor om de behöver vård, utan också om att möjliggöra för patienter att själva kunna skriva ett sms eller mejl. Fredrik Rubin på Tobii tror inte att det är prislappen, drygt 2 000 USD, som gör att den här tekniken inte är mer vida använd, drygt 45 000 personer får hjälp av den årligen och 8 000 säljs varje år, utan att många fortfarande inte vet att den här tekniken finns.

– Problemet är att det här uppfattas som rätt högteknologiskt, sade han.

Mycket kan dock hända på ett år.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

3
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?