I dag, onsdag, börjar kandideringsperioden till teknologvalet. Ingenjören har frågat två av teknologgruppens representanter om varför man ska engagera sig.
I dag, onsdag, börjar kandideringsperioden till teknologvalet. Ingenjören har frågat två av teknologgruppens representanter om varför man ska engagera sig.
Sara Magnusson har suttit i teknologgruppen i totalt två år. Hon är vice ordförande i teknologgruppen och sitter även som ledamot i Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse. Teknologgruppen har två huvudsyften, berättar hon.
– Det första är att representera teknologerna i Sveriges Ingenjörers fullmäktige och att se till att studenternas intressen blir tillvaratagna där. Det andra är att vi driver opinion kring teknologernas olika intressen. I år har vi till exempel tagit fram en utredning om genomströmningen på ingenjörsutbildningarna och vilka pedagogiska metoder som används. Ungefär hälften av de som påbörjar en ingenjörsutbildning avslutar den inte. Det tycker vi är problematisk.
Hur mycket, och vad, kan man påverka i teknologgruppen?
– Mitt intryck är att vi har rätt stort inflytande, även vad gäller att påverka förbundets agenda. På så sätt har vi inflytande. Vi får också resurser från kansliet. De frågor vi tycker är viktiga tycker vi också att vi får gehör för i förbundet. Vi upplever att frågor vi lyfter och debatterar kommer upp på dagordningen.
Varför ska man engagera sig i teknologgruppen?
– Dels för att det är sjukt kul. Det är ett härligt gäng som är med i gruppen. Det är viktiga frågor vi arbetar med. Man har en rejäl påverkan där, känner jag. Sedan är det också nätverket. I fullmäktige är det drygt 100 ingenjörer. Det är häftigt att kunna prata med folk om deras jobb och vilka möjligheter som finns. Vi har gjort en studieresa till Kiruna och besökte LKAB för att se vad industrin för. Så den typen av sociala aktiviteter gör vi också.
Johan Billman är ordförande i teknologgruppen och sitter också som ledamot i Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse. Så här beskriver han vad teknologgruppen gör:
– Vi arbetar med att påverka, både inåt, inom förbundet, men framför allt utåt, både högskolor och andra instanser. För två år sedan arbetade vi till exempel med ett förslag till ett mentorsprogram, vilket är något som Sveriges Ingenjörer håller på att sjösätta och lansera nu. I år har vi också arbetat med frågan om genomströmning på ingenjörsutbildningarna och har varit i Almedalen för att lyfta frågan. Det var också teknologerna som låg bakom sammanslagningen av Civilingenjörsförbundet och Ingenjörsförbundet.
Vilket inflytande har teknologgruppen?
– Inom förbundet har vi en ganska bra påverkan och får bra genomslag för våra frågor. I fullmäktige lyssnar man på våra förslag. Utåt är svårare att mäta. Genom Sveriges Ingenjörer har vi en grund att påverka genom. Våra frågor berör teknologer i hela Sverige och för att nå ut i bruset gäller det att ha relevans och trovärdighet i frågorna.
Varför ska man engagera sig i teknologgruppen?
– För att man vill påverka, och för att bredda sitt eget nätverk. Dels träffar man andra teknologer i gruppen, men man träffar också ingenjörer från andra håll. Man träffar dem i fullmäktige, på seminarier och föreläsningar. Sedan är det väldigt roligt att engagera sig i teknologgruppen också. Man lär sig saker man inte lär sig på skolan, där vi lär oss hårda ämnen som matematik eller fysik. I teknologgruppen lär man sig de mjuka områdena, som hur demokrati funkar, varför det kan ta lång tid att fatta beslut eller varför inte politiker svarar ja eller nej på en fråga. Att vara med i teknologgruppen är en bra möjlighet att påverka. Sveriges Ingenjörer är ett maskineri med människor som det lyssnas mycket på. Genom att påverka förbundet kan vi påverka samhället.
Fakta Teknologvalet:
Sveriges Ingenjörers fullmäktige, förbundets högst beslutande organ, består av 95 fullmäktigeledamöter. Fjorton av dessa är teknologer, varav två också sitter som studentrepresentanter i förbundsstyrelsen.
Teknologerna väljs i Teknologvalet. Kandideringsperioden pågår i år 10–30 september. Valet är 8–26 oktober. Vill du läsa mer om teknologvalet, nominera dig själv eller kanske en annan kandidat? Klicka här.
Ania Obminska