Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligt"En bra möjlighet att påverka"

”En bra möjlighet att påverka”

I dag, onsdag, börjar kandideringsperioden till teknologvalet. Ingenjören har frågat två av teknologgruppens representanter om varför man ska engagera sig.

Sara Magnusson har suttit i teknologgruppen i totalt två år. Hon är vice ordförande i teknologgruppen och sitter även som ledamot i Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse. Teknologgruppen har två huvudsyften, berättar hon.

Sara Magnusson
Sara Magnusson

– Det första är att representera teknologerna i Sveriges Ingenjörers fullmäktige och att se till att studenternas intressen blir tillvaratagna där. Det andra är att vi driver opinion kring teknologernas olika intressen. I år har vi till exempel tagit fram en utredning om genomströmningen på ingenjörsutbildningarna och vilka pedagogiska metoder som används. Ungefär hälften av de som påbörjar en ingenjörsutbildning avslutar den inte. Det tycker vi är problematisk.

Hur mycket, och vad, kan man påverka i teknologgruppen?
– Mitt intryck är att vi har rätt stort inflytande, även vad gäller att påverka förbundets agenda. På så sätt har vi inflytande. Vi får också resurser från kansliet. De frågor vi tycker är viktiga tycker vi också att vi får gehör för i förbundet. Vi upplever att frågor vi lyfter och debatterar kommer upp på dagordningen.

Varför ska man engagera sig i teknologgruppen?
– Dels för att det är sjukt kul. Det är ett härligt gäng som är med i gruppen. Det är viktiga frågor vi arbetar med. Man har en rejäl påverkan där, känner jag. Sedan är det också nätverket. I fullmäktige är det drygt 100 ingenjörer. Det är häftigt att kunna prata med folk om deras jobb och vilka möjligheter som finns. Vi har gjort en studieresa till Kiruna och besökte LKAB för att se vad industrin för. Så den typen av sociala aktiviteter gör vi också.

Johan Billman är ordförande i teknologgruppen och sitter också som ledamot i Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse. Så här beskriver han vad teknologgruppen gör:

Johan Billman
Johan Billman

– Vi arbetar med att påverka, både inåt, inom förbundet, men framför allt utåt, både högskolor och andra instanser. För två år sedan arbetade vi till exempel med ett förslag till ett mentorsprogram, vilket är något som Sveriges Ingenjörer håller på att sjösätta och lansera nu. I år har vi också arbetat med frågan om genomströmning på ingenjörsutbildningarna och har varit i Almedalen för att lyfta frågan. Det var också teknologerna som låg bakom sammanslagningen av Civilingenjörsförbundet och Ingenjörsförbundet.

Vilket inflytande har teknologgruppen?
– Inom förbundet har vi en ganska bra påverkan och får bra genomslag för våra frågor. I fullmäktige lyssnar man på våra förslag. Utåt är svårare att mäta. Genom Sveriges Ingenjörer har vi en grund att påverka genom. Våra frågor berör teknologer i hela Sverige och för att nå ut i bruset gäller det att ha relevans och trovärdighet i frågorna.

Varför ska man engagera sig i teknologgruppen?
– För att man vill påverka, och för att bredda sitt eget nätverk. Dels träffar man andra teknologer i gruppen, men man träffar också ingenjörer från andra håll. Man träffar dem i fullmäktige, på seminarier och föreläsningar. Sedan är det väldigt roligt att engagera sig i teknologgruppen också. Man lär sig saker man inte lär sig på skolan, där vi lär oss hårda ämnen som matematik eller fysik. I teknologgruppen lär man sig de mjuka områdena, som hur demokrati funkar, varför det kan ta lång tid att fatta beslut eller varför inte politiker svarar ja eller nej på en fråga. Att vara med i teknologgruppen är en bra möjlighet att påverka. Sveriges Ingenjörer är ett maskineri med människor som det lyssnas mycket på. Genom att påverka förbundet kan vi påverka samhället.

Fakta Teknologvalet:

Sveriges Ingenjörers fullmäktige, förbundets högst beslutande organ, består av 95 fullmäktigeledamöter. Fjorton av dessa är teknologer, varav två också sitter som studentrepresentanter i förbundsstyrelsen.

Teknologerna väljs i Teknologvalet. Kandideringsperioden pågår i år 10–30 september. Valet är 8–26 oktober. Vill du läsa mer om teknologvalet, nominera dig själv eller kanske en annan kandidat? Klicka här.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?