Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivLärlingssystem ger jobb snabbast

Lärlingssystem ger jobb snabbast

En smidig övergång från skola till jobb är viktigt för att hålla ner arbetslösheten bland de unga. I januari i år var 23 procent av alla ungdomar mellan 15 och 24 år i de 28 EU-länderna utan arbete. Allra svårast är det för ungdomar i södra och östra Europa.

Det som borde vara något roligt och spännande för ungdomar, att avsluta sin utbildning och gå in i arbetslivet, har i praktiken blivit något svårt, utdraget och fyllt av osäkerhet. Ungdomar tvingas i stor utsträckning acceptera deltidsjobb och särskilt tillfälliga jobb. Det försenar de unga människornas process i att bli självständiga människor. Det kan i sin tur minska medelhavsländernas redan låga födelsetal.

Europeiska institutet för förbättring av levnads- och arbetsvillkor har studerat europeiska ungdomars förmåga att hitta jobb och bli självständiga efter att studierna är klara.

I dag råder i EU en mycket hög arbetslöshet, till stor del på grund av den långvariga ekonomiska krisen i Europa. I länder som Kroatien, Grekland och Spanien når den över 50 procent. Den stora arbetslösheten bland ungdomar är dyr också. Den beräknas kosta ungefär 162 miljarder euro om året, vilket är ungefär 10 miljoner mer än 2011.

Rapporten Mapping youth transitions in Europe pekar på några faktorer som ökar möjligheterna för ungdomar att få jobb snabbt efter avslutade studier: en fördelaktig demografisk situation, stor efterfrågan på ung arbetskraft, minimilöner eller anställningsskydd, utbildningssystem som förbereder de unga för arbetsmarknaden och även välfärdssystem och en aktiv arbetsmarknadspolitik.

Situationen är svårast i de östra och södra delarna av EU, där ungdomars svårigheter att hitta jobb också leder till att de sent lämnar föräldrahemmen. Allra värst är det för dem som går ut skolan i Polen och Slovakien. Lättast att snabbt hitta jobb har ungdomarna i Österrike, Tyskland och Danmark, till stor del tack vare deras olika lärlingssystem. För Sverige går det sisådär, med en ungdomsarbetslöshet på ungefär EU:s genomsnitt.

Länderna delas in i fyra grupper efter hur det går för ungdomar att växla över från skola till arbetsliv. I exempelvis Tyskland är det en snabb och stabil process, i Storbritannien är processen också snabb, men osäker. I länder som Rumänien och Italien är processen både långsam och besvärlig. Några länder, som till exempel Estland och Sverige hamnar mittemellan.

Två exempel: en genomsnittlig person i Danmark flyttar hemifrån i 20-årsåldern, flyttar ihop med en partner runt 25 och får sitt första barn mellan 30 och 35. För italienare blir allting något försenat. Han eller hon flyttar hemifrån först i 30-årsåldern, flyttar genast ihop med en partner och skaffar barn i 35-årsåldern, om de skaffar några alls, till stor del beroende på svårigheten att hitta ett fast jobb.

År 2013 antog Europeiska unionens råd en ungdomsgaranti som är tänkt att förkorta övergångstiden mellan skola och jobb. Tanken är att alla arbetslösa ungdomar som är yngre än 25 år inom fyra månader ska få ett högkvalitativt erbjudande om arbete, lärlingsutbildning eller praktik.

Sture Henckel

 

 

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.