ABB får betala för avtalsbrott

ABB ska betala sammanlagt 1,1 miljoner kronor, bland annat till Sveriges Ingenjörer, för att ha överskridit det tillåtna övertidsuttaget.ABB ska betala sammanlagt 1,1 miljoner kronor, bland annat till Sveriges Ingenjörer, för att ha överskridit det tillåtna övertidsuttaget.

ABB har överskridit det tillåtna uttaget av övertid med totalt 10 109 timmar under åren 2007–2010 och har därmed gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott, konstaterar den partsgemensamma arbetstidsnämnden. Därför ska ABB betala ett skadestånd på 250 000 kronor till Sveriges Ingenjörer, 825 000 kronor till Unionen och 30 000 kronor till Ledarna.

Tjänstemannafacken begärde 4,9 miljoner kronor i skadestånd för övertider som stred mot avtalet.

Ingenjören har under årens lopp flera gånger uppmärksammat att ABB använt övertid i en omfattning som de fackliga organisationerna tycker strider mot kollektivavtalet. ABB har alltid förnekat att det rört sig om kollektivavtalsbrott.

Enligt AF-Nytt (nyhetsbrev från Akademikerföreningen på ABB) ska ABB under förhandlingarna i skiljenämnden ha anfört att : ”Det är först i sluter av månaden när tidsrapporteringen gjorts som ansvariga chefer har fått kännedom om eventuellt övertidsarbete”. Och AF-nytt avslutar lite spetsigt: ”Innebär detta att ABB menar att cheferna inte vet vad medarbetarna gör?”

Ania Obminska och Jenny Grensman

2 kommentarer

  • Dan

    Hur går denna granskning till? Kollar facken alltid upp arbetsgivarna eller får dom in en anmälan ifrån någon och händer det något med arbetarna efter sånt här?

    18 september 2014
  • Johan

    En annan fråga som tål att besvaras är väl vad arbetsgivaren vidtog för åtgärder för att säkerställa att övertidsuttaget inte överskred avtalade gränser nästa månad. Har ABB svarat på det?

    18 september 2014

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

De 30 mest lästa artiklarna på Ingenjören.se 2024 handlar bland annat om lön per bransch, lön för egenföretagare, vad man gör när jobbet inte känns kul längre och ingenjörer som krävs på skadestånd.
Fler artiklar