Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenABB får betala för avtalsbrott

ABB får betala för avtalsbrott

ABB ska betala sammanlagt 1,1 miljoner kronor, bland annat till Sveriges Ingenjörer, för att ha överskridit det tillåtna övertidsuttaget.

ABB har överskridit det tillåtna uttaget av övertid med totalt 10 109 timmar under åren 2007–2010 och har därmed gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott, konstaterar den partsgemensamma arbetstidsnämnden. Därför ska ABB betala ett skadestånd på 250 000 kronor till Sveriges Ingenjörer, 825 000 kronor till Unionen och 30 000 kronor till Ledarna.

Tjänstemannafacken begärde 4,9 miljoner kronor i skadestånd för övertider som stred mot avtalet.

Ingenjören har under årens lopp flera gånger uppmärksammat att ABB använt övertid i en omfattning som de fackliga organisationerna tycker strider mot kollektivavtalet. ABB har alltid förnekat att det rört sig om kollektivavtalsbrott.

Enligt AF-Nytt (nyhetsbrev från Akademikerföreningen på ABB) ska ABB under förhandlingarna i skiljenämnden ha anfört att : ”Det är först i sluter av månaden när tidsrapporteringen gjorts som ansvariga chefer har fått kännedom om eventuellt övertidsarbete”. Och AF-nytt avslutar lite spetsigt: ”Innebär detta att ABB menar att cheferna inte vet vad medarbetarna gör?”

Ania Obminska och Jenny Grensman

2 KOMMENTARER

  1. Hur går denna granskning till? Kollar facken alltid upp arbetsgivarna eller får dom in en anmälan ifrån någon och händer det något med arbetarna efter sånt här?

  2. En annan fråga som tål att besvaras är väl vad arbetsgivaren vidtog för åtgärder för att säkerställa att övertidsuttaget inte överskred avtalade gränser nästa månad. Har ABB svarat på det?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.