När social rättvisa mäts bland EU-länderna hamnar Sverige i topp. Men klyftorna mellan norra och södra Europa ökar.
När social rättvisa mäts bland EU-länderna hamnar Sverige i topp. Men klyftorna mellan norra och södra Europa ökar.
Sverige får 7,48 av 10 på det sociala rättviseindex som Bertelmannstiftelsen, en tysk tankesmedja, har tagit fram i en jämförelse mellan de 28 medlemsländerna i EU. Det gör att Sverige hamnar i topp på listan.
Indexet baseras på 35 olika kriterier, med huvudrubrikerna fattigdomsbekämpning, utbildning, inkluderande arbetsmarknad, social sammanhållning och icke-diskriminering, hälsa samt rättvisa mellan generationerna.
Jämförelsen visar att skillnaderna mellan EU-länderna vad gäller sociala klyftor är rätt stora. Medel för samtliga EU-länder är 5,60. Finland och Danmark kommer på andra, respektive tredje plats med 7,13 och 7,06. Längst ner i jämförelsen hamnar Rumänien och Grekland med 3,69 respektive 3,57. Grekland är också ett land där de sociala orättvisorna tydligt har växt jämfört med det sociala rättviseindex som gjordes 2008, enligt undersökningen. I Rumänien beräknas 41,7 procent av befolkningen riskera fattigdom eller social exkludering. I Sverige är samma siffra 15,6 procent.
Enligt rapporten har bland annat de strukturella reformer som har syftat till att stabilisera ekonomin fått negativ effekt på den sociala rättvisan i länderna. Bara Polen, Tyskland och Luxemburg har fått ett tydligt bättre resultat i årets undersökning jämfört för sex år sedan.
– De växande sociala klyftorna mellan medlemsländerna och mellan generationer kan leda till spänningar och en betydande förtroendeförlust. Om den sociala obalansen kvarstår en längre tid eller ökar ännu mer är framtiden för det europeiska integrationsprojektet hotat, säger Dr. Jörg Dräger, medlem i Bertelmannstiftelsens styrelse, i en kommentar.
Läs hela rapporten ”Social Justice in the EU – A Cross-national Comparison” här.
Ania Obminska