Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSverige rättvisast i EU?

Sverige rättvisast i EU?

När social rättvisa mäts bland EU-länderna hamnar Sverige i topp. Men klyftorna mellan norra och södra Europa ökar.

Sverige får 7,48 av 10 på det sociala rättviseindex som Bertelmannstiftelsen, en tysk tankesmedja, har tagit fram i en jämförelse mellan de 28 medlemsländerna i EU. Det gör att Sverige hamnar i topp på listan.

Indexet baseras på 35 olika kriterier, med huvudrubrikerna fattigdomsbekämpning, utbildning, inkluderande arbetsmarknad, social sammanhållning och icke-diskriminering, hälsa samt rättvisa mellan generationerna.

Jämförelsen visar att skillnaderna mellan EU-länderna vad gäller sociala klyftor är rätt stora. Medel för samtliga EU-länder är 5,60. Finland och Danmark kommer på andra, respektive tredje plats med 7,13 och 7,06. Längst ner i jämförelsen hamnar Rumänien och Grekland med 3,69 respektive 3,57. Grekland är också ett land där de sociala orättvisorna tydligt har växt jämfört med det sociala rättviseindex som gjordes 2008, enligt undersökningen. I Rumänien beräknas 41,7 procent av befolkningen riskera fattigdom eller social exkludering. I Sverige är samma siffra 15,6 procent.

Enligt rapporten har bland annat de strukturella reformer som har syftat till att stabilisera ekonomin fått negativ effekt på den sociala rättvisan i länderna. Bara Polen, Tyskland och Luxemburg har fått ett tydligt bättre resultat i årets undersökning jämfört för sex år sedan.

– De växande sociala klyftorna mellan medlemsländerna och mellan generationer kan leda till spänningar och en betydande förtroendeförlust. Om den sociala obalansen kvarstår en längre tid eller ökar ännu mer är framtiden för det europeiska integrationsprojektet hotat, säger Dr. Jörg Dräger, medlem i Bertelmannstiftelsens styrelse, i en kommentar.

Läs hela rapporten ”Social Justice in the EU – A Cross-national Comparison” här.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.