Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenAvgiftsfrågan fryser samarbeten

Avgiftsfrågan fryser samarbeten

Utbildningsprogram där universitet i flera länder samarbetar är populära och framgångsrika. Men i Sverige skapar avgifterna problem med lagstiftningen.

De senaste åren har fler fall uppmärksammats där studenter har anmält högskolor för att ta ut studieavgifte i strid med vår lag om avgiftsfrihet för högskoleutbildning. De flesta länder har avgiftsbelagda studieprogram men i Sverige ska det vara gratis att studera för europeiska studenter. Bland andra Sveriges universitets och- högskoleförbund menar att regeln om avgiftsfrihet kan tolkas som att det är omöjligt för svenska universitet att delta i samarbeten där någon av deltagarna tar ut avgifter. Därför har regeringen tagit fram ett förslag som innebär att det i lagen ska stå att avgifterna till de här konsortierna av universitet i flera länder inte ska betraktas som studieavgifter. Men flera av remissinstanserna tycker att förslaget är otydligt och föreslår egna lösningar och förtydliganden.

Universitetskanslersämbetet tycker att det vore bättre att införa stipendier som kan täcka de studieavgifter som studenter måste betala. Ett sådant system finns i Danmark där det har underlättat för danska lärosäten att delta i internationella samarbeten.

Chalmers tillhör de svenska lärosäten som har internationella samarbeten bland annat inom Erasmus Mundus-programmet.
– Vi blev uppmärksamma på det här genom de två fall som anmäldes, säger Ulrika Lundqvist, universitetslektor. Vi hade inte förstått att det var ett problem och att vi bröt mot lagen när vi tog emot europeiska studenter till Chalmers som betalade en avgift till konsortierna.

I fallet med Erasmus Mundus är det ett litet problem för studenterna eftersom programmen, som löper över fem år, åtföljs av EU-finansierade stipendier som täcker avgifterna. Programmen är också mycket populära och Chalmers hade förra året 200 sökande till 17 platser.

Även om problemet alltså kan tyckas litet är det angeläget att reglerna blir tydliga och klara.
– Under det här året som vi har väntat på regeringens förslag har vi inte kunnat ta emot några europeiska studenter inom ramen för programmet till Chalmers, säger Ulrika Lundqvist.

Saco, Sveriges Akademikers Centralorganisation, har svarat regeringen att frågan om avgifter i internationella samarbeten måste utredas grundligare eftersom man inte tycker att den föreslagna lösningen är tillräckligt väl genomtänkt.
”De nu gällande bestämmelserna hindrar svenska studenter att delta i de berörda utbildningssamarbetena. Det är djupt olyckligt och kräver skyndsamma åtgärder. Den föreslagna utredningen bör därför genomföras snarast.” skriver Saco.
Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.