Sluta leta fel – lägg energi på det som fungerar istället

Styrkebaserade metoder öppnar ögonen för hur man kan utvecklas på nya sätt. Illustration: Getty Images

Älta framgångar, leta efter positiva avvikare och utvärdera med fokus på det som gått bra. Det är några exempel på hur styrkebaserade arbetssätt kan användas för att ta teamet framåt.

Det är nu tio år sedan Gunnel Ryner skrev sin första bok där hon lyfte fram möjligheterna med styrkebaserade arbetssätt. Nu är hon aktuell med en ny bok, Hitta rätt i stället för att leta fel, som går både bredare och djupare in i området.

Gunnel Ryner är aktuell med boken Hitta rätt i stället för att leta fel.

Gunnel Ryner är aktuell med boken Hitta rätt i stället för att leta fel.

– Styrkebaserade metoder är så bra när man sitter fast i problem och behöver få upp ögonen för hur man kan utvecklas på nya sätt. Dessutom är det ett roligare sätt att lösa sina utmaningar, säger hon.

Styrkebaserade arbetssätt handlar om att vända perspektivet. Istället för att leta orsaken till problemen tittar man framåt, hur vill vi ha det istället? Hur gör vi när det blir riktigt bra och vad kan vi lära oss av det?

Fokus på utveckling och lärande

Boken utgår från tre metoder, Lösningsfokus, Appreciative Inquiry och Positive Deviance och forskning kring positiv psykologi och styrkepsykologi. I boken utforskar Gunnel Ryner metoderna ur fyra olika perspektiv – att hitta rätt hos dig själv, hos andra, i livet och på jobbet.

– Det är ett strategiskt sätt att jobba med utveckling som ger resultat. När det handlar om människor får vi mer energi när vi pratar om våra styrkor och hur vi bär oss åt när vi lyckas än när samtalen handlar om fel och misstag, förklarar hon.

Svagheter kan behöva hanteras om de utgör ett hinder, men att åtgärda svagheter kan aldrig hjälpa någon att bli briljant – det kan bara styrkor göra, konstaterar Gunnel Ryner.

Här är några exempel på hur man kan vända på perspektivet:

 • Positiv projektutvärdering. I projekt gör man ofta en rotorsaksanalys där man letar efter grundorsakerna till misslyckanden och problem. Testa att göra tvärtom, analysera grundorsakerna till era framgångar. Vad har gått bra, vilka är orsakerna till ett lyckat projekt. Och vilka lärdomar ger det för framtida projekt?
 • Bygg teamet på era styrkor. Undersök hur det är när ni jobbar allra bäst som team. Intervjua varandra två och två. Berätta om en situation när teamet fungerade bra. Vad gjorde du själv bra, vad gjorde andra bra. Vilka styrkor i teamet blev synliga? Återberätta historierna i gruppen och diskutera hur ni kan bygga vidare på era styrkor.
 • Gör en POF, positiv omformulering. Rita upp två kolumner, skriv ned några problem som ert team brottas med i den vänstra. Gå igenom problemen och fråga er, vad vill vi ha istället och vad vill vi se mer av? Skriv ned de positivt formulerade målen i den högra spalten.
 • Leta efter positiva avvikare. Undersök om det finns några positiva avvikare i er grupp eller organisation, det vill säga individer eller delar av gruppen som har lyckats hitta en ovanlig men välfungerande lösning på ett problem som fler brottas med. Undersök hur de positiva avvikarna bär sig åt och ge andra möjlighet att lära sig av dem.

Men är det inte viktigt att även förstå problemen?

– Ett av de vanligaste missförstånden med styrkebaserade metoder är att vi bara ska prata om det som är bra. Vi ska naturligtvis inte ignorera problemen, men vi behöver inte gräva ned oss i orsakerna. Att felsöka är en effektiv metod när det handlar om att lösa tekniska problem, men inte när det handlar om människor och beteenden, poängterar Gunnel Ryner.

Om exempelvis en medarbetarundersökning visar att många upplever stress på arbetsplatsen så är det mer konstruktivt att prata om hur man vill ha det istället – och när man redan lyckats med det, hur bar man sig åt då? – jämfört med att leta förklaringar till vad som orsakar stressen.

Handlar inte om att vara positiv

– Att ha ett positivt mål höjer energinivån och leder till mer konstruktiva samtal. Det handlar inte om att ignorera problemen, utan om att medvetet välja var man lägger sitt fokus, säger Gunnel Ryner.

Träna upp din förmåga att hitta rätt

 1. Gör en styrkelista. Skriv upp 30 saker som du är bra på. Gör detsamma med andra personer, även de som du har svårt för. Vilka är deras goda egenskaper?
 2. Älta framgångar. Lyft upp och utforska goda erfarenheter, istället för att älta misslyckanden. Fråga dig varför det gick så bra, hur bar du dig åt för att lyckas?
 3. Var nyfiken på andra. Var inte för snabb att dra slutsatser. Fråga, lyssna och var intresserad av att utforska nya perspektiv.

En annan missuppfattning är att styrkebaserade metoder handlar om att vara positiv. Gunnel Ryner förklarar att det snarare handlar om att hitta det som fungerar, det som ger energi och bidrar till goda prestationer. Att fokusera på det man vill ha mer av, istället för det man vill ha mindre av.

– Detta kan vara särskilt värdefullt i tuffa tider. Hur har ni klarat svårigheterna, vad har ni gjort för att orka med? Vilka stunder har varit bra, trots att det varit tufft och vilka styrkor har ni blivit medvetna om?

Kräver träning

Som människor har vi betydligt lättare att uppmärksamma problem och ta fasta på det negativa. Därför kan man behöva träna sig i att se och uppmärksamma styrkor och dra lärdomar av sina framgångar.

– Den här boken är mer omfattande och går djupare in i metoderna men innehåller även fler konkreta exempel och övningar. Min förhoppning är att den kan få fler att få upp ögonen för styrkebaserade metoder, säger Gunnel Ryner.

1 kommentar

 • Marcus Ph

  Fantastiskt bra artikel. Tack!

  14 oktober 2023

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så planerar du din klimatsmarta semester

Så planerar du din klimatsmarta semester

Att tänka till kring själva resan är det som har störst betydelse när du vill semestra klimatsmart. Sikta på närmare destinationer, välj tåget eller hyr en elbil.
Fler artiklar