ABB får betala för avtalsbrott

ABB ska betala sammanlagt 1,1 miljoner kronor, bland annat till Sveriges Ingenjörer, för att ha överskridit det tillåtna övertidsuttaget.ABB ska betala sammanlagt 1,1 miljoner kronor, bland annat till Sveriges Ingenjörer, för att ha överskridit det tillåtna övertidsuttaget.

ABB har överskridit det tillåtna uttaget av övertid med totalt 10 109 timmar under åren 2007–2010 och har därmed gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott, konstaterar den partsgemensamma arbetstidsnämnden. Därför ska ABB betala ett skadestånd på 250 000 kronor till Sveriges Ingenjörer, 825 000 kronor till Unionen och 30 000 kronor till Ledarna.

Tjänstemannafacken begärde 4,9 miljoner kronor i skadestånd för övertider som stred mot avtalet.

Ingenjören har under årens lopp flera gånger uppmärksammat att ABB använt övertid i en omfattning som de fackliga organisationerna tycker strider mot kollektivavtalet. ABB har alltid förnekat att det rört sig om kollektivavtalsbrott.

Enligt AF-Nytt (nyhetsbrev från Akademikerföreningen på ABB) ska ABB under förhandlingarna i skiljenämnden ha anfört att : ”Det är först i sluter av månaden när tidsrapporteringen gjorts som ansvariga chefer har fått kännedom om eventuellt övertidsarbete”. Och AF-nytt avslutar lite spetsigt: ”Innebär detta att ABB menar att cheferna inte vet vad medarbetarna gör?”

Ania Obminska och Jenny Grensman

2 kommentarer

  • Dan

    Hur går denna granskning till? Kollar facken alltid upp arbetsgivarna eller får dom in en anmälan ifrån någon och händer det något med arbetarna efter sånt här?

    18 september 2014
  • Johan

    En annan fråga som tål att besvaras är väl vad arbetsgivaren vidtog för åtgärder för att säkerställa att övertidsuttaget inte överskred avtalade gränser nästa månad. Har ABB svarat på det?

    18 september 2014

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • ”Digital övervakning på kontor är vanligare än de flesta inser”

    ”Digital övervakning på kontor är vanligare än de flesta inser”

    Arbetsgivaren kräver att alla som jobbar hemma är inloggade i teams med kameran på. Programvara på datorn spelar in vad du skriver och vilka webbsidor du besöker. Med AI kan chefen snabbt sammanställa den digitala övervakningen. Men vad är tillåtet? Och används det här verkligen i Sverige?
  • Behöver du fråga facket? Testa chattboten Vektor     

    Behöver du fråga facket? Testa chattboten Vektor     

    Nu kan du få svar dygnet runt på enklare frågor om arbetsrätt och medlemskapet i Sveriges Ingenjörer. Det är chattboten Vektor som svarar och du kan ställa frågor både på svenska och engelska.
  • Studenter startade eget i Kenya: ”Det var en chans i livet"

    Studenter startade eget i Kenya: ”Det var en chans i livet"

    För sju år sedan studerade de till civilingenjörer vid Linköpings universitet. Idag driver de en fabrik med drygt 250 anställda som tillverkar elmotorcyklar i Nairobi. ”Jag tror att man måste vara lite naiv för att göra en sådan här grej” säger Mikael Gånge, en av grundarna till Roam.
  • Arbetsgivarna där ingenjörsstudenter helst vill ha jobb

    Arbetsgivarna där ingenjörsstudenter helst vill ha jobb

    Saab Defence & Security är i år den populäraste arbetsgivaren bland både civilingenjörs- och högskoleingenjörsstudenter. Se vilka arbetsgivare som har klättrat eller rasat i popularitet bland civil-, högskoleingenjörs- och it-studenter.
  • May: News from Ingenjören in English

    May: News from Ingenjören in English

    Increasing unemployment figures • How to include colleagues with autism and ADHD • This is how much engineers who are managers earn • Sweco engineer on being given notice of strike • Are you lacking training in AI? You are not alone • 9 quick steps for salary negotiations
I augusti kommer Kiruna kyrka flyttas till stadens nya centrum. Illustrationen ovan är från LKAB:s animerade film av flyttvägen. Till höger: Kjell Olovsson, projektchef på Veidekke.

Nu förbereder ingenjörerna flytten av Kiruna kyrka

Den 19-20 augusti är det dags. 600 ton trä, en skör altartavla och en transport i rekordformat gör flytten av Kiruna kyrka till en ingenjörsutmaning utöver det vanliga. Kjell Olovsson, projektchef på Veidekke berättar vilka tekniska utmaningar som måste lösas.
Fler artiklar