Visstidare får sämre skyddsnät

Det nya omställningsavtalet för anställda i staten ger sämre villkor för visstidsanställda. För dem kan det bli särskilt viktigt att ha en bra inkomstförsäkring.

Det nya omställningsavtalet för anställda i staten ger sämre villkor för visstidsanställda. För dem kan det bli särskilt viktigt att ha en bra inkomstförsäkring. 

Arbetsgivarverket sa i juni förra året upp Trygghetsavtalet för anställda i staten. Avtalet innebär att Trygghetsstiftelsen hjälper personer som riskerar att bli övertaliga eller uppsagda med stöd på vägen till ett nytt arbete. Hjälpen kan bestå av bland annat rådgivning och handledning

I slutet av juni i år undertecknades ett nytt avtal mellan Arbetsgivarverket och Saco-S, där bland andra Sveriges Ingenjörer ingår. Det nya så kallade omställningsavtalet innebär olika förmåner för tillsvidareanställda och visstidsanställda.

Josefin Utas

Josefin Utas

– Doktoranderna är en grupp som drabbas hårdast. De har så kallade ”utbildningsanställningar” och skiljs i avtalet ut från de övriga med visstidsanställningar. Men även om man räknar bort doktoranderna är fortfarande drygt en tredjedel av de högskoleanställda visstidsanställda, säger Josefin Utas, utredare i högskolefrågor på Sveriges Ingenjörer.

Hon menar att visstidsanställningarna på högskolorna är ett problem eftersom det inte ger den trygghet och arbetsro som är viktig för att kunna göra ett riktigt bra jobb. Det är också svårt att se att lärosätenas behov är lika stort som industrins behov av att snabbt kunna anpassa sig till snabba konjunktursvängningar.

– Visstidsanställningarna på högskolorna är snarare en del av kulturen. Det finns en tradition med en stor andel tidsbegränsade anställningar och det är svårt för högskoleanställda att själva driva fram en förändring. Många sliter så hårt för att finansiera sin egen anställning att det tar all tid och kraft, säger Josefin Utas.

Doktorander och andra visstidsanställda har omfattats av Trygghetsavtalet sedan 2006 och sedan dess har omkring hälften av de som har fått stöd varit nydisputerade.

Det nya avtalet innebär att en visstidsanställd måste ha varit anställd i minst tre år hos en och samma arbetsgivare för att få något ekonomiskt omställningsstöd. Det är ett begränsat stöd som ger förstärkt ersättning från a-kassan till 80 procent av lönen i 44 dagar, alltså omkring två månader. Dessa bestämmelser gäller även för doktorander.

De som drabbas hårdast av det nya avtalet är de som har tidsbegränsade anställningar på flera olika lärosäten.

– Det är väldigt olyckligt att kvalifikationstiden i avtalet nu bara räknas på det lärosäte som man har haft sin senaste tjänst på. Det kan hämma rörligheten som berikar både undervisning och forskning, säger Josefin Utas.

Sveriges Ingenjörer har en inkomstförsäkring som framöver kommer att bli värdefull för de medlemmar som är visstidsanställda på universitet och högskolor.

Inkomstförsäkringen gäller för alla som har varit medlemmar i Sveriges Ingenjörer i 12 månader och är medlemmar i AEA (Akademikernas Erkända Arbetslöshetskassa). Den ger tillsammans med a-kassan 80 procent av lönen i ersättning, upp till 100 000 kr i månadslön, upp till 120 dagar.

I samband med förhandlingarna om det nya avtalet diskuterade Arbetsgivarverket och Saco S också förekomsten av tidsbegränsade anställningar. Arbetsgivarverket och Saco-S kom överens om att kartlägga tidsbegränsade anställningar för att se hur vanlig anställningsformen är inom olika statliga sektorer. Arbetet startar under det första halvåret 2015 och både arbetsgivare och fack ska i den gemensamma studien belysa vilka för- och nackdelar som det finns med tidsbegränsade anställningar.

Tillsvidareanställda har i princip samma förmåner i det nya avtalet som i det gamla, men möjligheten till avtalspension har begränsats.

– Men det är viktigt att påpeka att avtalet, trots försämringarna för visstidsanställda, är mycket bra jämfört med andra omställningsavtal på arbetsmarknaden, säger Josefin Utas.

Det nya omställningsavtalet kommer att gälla från och med januari 2015.

Karin Virgin

Här kan du läsa mer om det nya omställningsavtalet för anställda i staten.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

De 30 mest lästa artiklarna på Ingenjören.se 2024 handlar bland annat om lön per bransch, lön för egenföretagare, vad man gör när jobbet inte känns kul längre och ingenjörer som krävs på skadestånd.
Fler artiklar