Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenVisstidare får sämre skyddsnät

Visstidare får sämre skyddsnät

Det nya omställningsavtalet för anställda i staten ger sämre villkor för visstidsanställda. För dem kan det bli särskilt viktigt att ha en bra inkomstförsäkring. 

Arbetsgivarverket sa i juni förra året upp Trygghetsavtalet för anställda i staten. Avtalet innebär att Trygghetsstiftelsen hjälper personer som riskerar att bli övertaliga eller uppsagda med stöd på vägen till ett nytt arbete. Hjälpen kan bestå av bland annat rådgivning och handledning

I slutet av juni i år undertecknades ett nytt avtal mellan Arbetsgivarverket och Saco-S, där bland andra Sveriges Ingenjörer ingår. Det nya så kallade omställningsavtalet innebär olika förmåner för tillsvidareanställda och visstidsanställda.

Josefin Utas
Josefin Utas

– Doktoranderna är en grupp som drabbas hårdast. De har så kallade ”utbildningsanställningar” och skiljs i avtalet ut från de övriga med visstidsanställningar. Men även om man räknar bort doktoranderna är fortfarande drygt en tredjedel av de högskoleanställda visstidsanställda, säger Josefin Utas, utredare i högskolefrågor på Sveriges Ingenjörer.

Hon menar att visstidsanställningarna på högskolorna är ett problem eftersom det inte ger den trygghet och arbetsro som är viktig för att kunna göra ett riktigt bra jobb. Det är också svårt att se att lärosätenas behov är lika stort som industrins behov av att snabbt kunna anpassa sig till snabba konjunktursvängningar.

– Visstidsanställningarna på högskolorna är snarare en del av kulturen. Det finns en tradition med en stor andel tidsbegränsade anställningar och det är svårt för högskoleanställda att själva driva fram en förändring. Många sliter så hårt för att finansiera sin egen anställning att det tar all tid och kraft, säger Josefin Utas.

Doktorander och andra visstidsanställda har omfattats av Trygghetsavtalet sedan 2006 och sedan dess har omkring hälften av de som har fått stöd varit nydisputerade.

Det nya avtalet innebär att en visstidsanställd måste ha varit anställd i minst tre år hos en och samma arbetsgivare för att få något ekonomiskt omställningsstöd. Det är ett begränsat stöd som ger förstärkt ersättning från a-kassan till 80 procent av lönen i 44 dagar, alltså omkring två månader. Dessa bestämmelser gäller även för doktorander.

De som drabbas hårdast av det nya avtalet är de som har tidsbegränsade anställningar på flera olika lärosäten.

– Det är väldigt olyckligt att kvalifikationstiden i avtalet nu bara räknas på det lärosäte som man har haft sin senaste tjänst på. Det kan hämma rörligheten som berikar både undervisning och forskning, säger Josefin Utas.

Sveriges Ingenjörer har en inkomstförsäkring som framöver kommer att bli värdefull för de medlemmar som är visstidsanställda på universitet och högskolor.

Inkomstförsäkringen gäller för alla som har varit medlemmar i Sveriges Ingenjörer i 12 månader och är medlemmar i AEA (Akademikernas Erkända Arbetslöshetskassa). Den ger tillsammans med a-kassan 80 procent av lönen i ersättning, upp till 100 000 kr i månadslön, upp till 120 dagar.

I samband med förhandlingarna om det nya avtalet diskuterade Arbetsgivarverket och Saco S också förekomsten av tidsbegränsade anställningar. Arbetsgivarverket och Saco-S kom överens om att kartlägga tidsbegränsade anställningar för att se hur vanlig anställningsformen är inom olika statliga sektorer. Arbetet startar under det första halvåret 2015 och både arbetsgivare och fack ska i den gemensamma studien belysa vilka för- och nackdelar som det finns med tidsbegränsade anställningar.

Tillsvidareanställda har i princip samma förmåner i det nya avtalet som i det gamla, men möjligheten till avtalspension har begränsats.

– Men det är viktigt att påpeka att avtalet, trots försämringarna för visstidsanställda, är mycket bra jämfört med andra omställningsavtal på arbetsmarknaden, säger Josefin Utas.

Det nya omställningsavtalet kommer att gälla från och med januari 2015.

Karin Virgin

Här kan du läsa mer om det nya omställningsavtalet för anställda i staten.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?