Försäkring räddar doktorander?

Det nya omställningsavtalet för statligt anställda innebär väsentliga försämringar för doktorander. Ändå skrev Saco-S på. För Sveriges Ingenjörer avgjorde inkomstförsäkringen.

Det nya omställningsavtalet för statligt anställda innebär väsentliga försämringar för doktorander. Ändå skrev Saco-S på. För Sveriges Ingenjörer avgjorde inkomstförsäkringen.

Det nya avtalet skrevs på under sommaren och reaktionerna lät inte vänta på sig. Avtalet är sämre för just doktorander i det att man exempelvis räknar anställningstid vid varje lärosäte för sig, precis som i privat sektor, och inte längre kan lägga ihop sina anställningar i sektorn till en ”anställningstid”.

Doktorandernas möjlighet till utfyllnad av a-kassan i en hel a-kasseperiod försvinner också och blir istället till 44 dagar (för den som har tre års anställning hos samma arbetsgivare). Trots försämringarna måste även doktoranderna och visstidsanställda avstå 0,3 procent av sin lön till omställningsåtgärder, precis som andra statsanställda.

Sveriges Universitetslärarförbund tyckte att försämringarna var oacceptabla och skrev inte under avtalet. Men övriga förbund i Saco-S valde att ändå teckna ett avtal. Anders Brandt, Sveriges Ingenjörer, som var med och förhandlade för Saco-S säger att det visserligen är en försämring för doktorander men att Sveriges Ingenjörers medlemmar inte förlorar så mycket på den.

– Vi har en inkomstförsäkring som täcker även doktorander, säger han. Där doktoranderna förr kunde få stöd från Trygghetsstiftelsen kommer de nu kunna få det från försäkringen. Vår erfarenhet är också att våra medlemmar har bra möjligheter att hitta arbete utanför högskolevärlden. Därför var vår bedömning att det avtalsförslag som Saco-S beslutade att vi skulle anta var bättre än att stå utan avtal för alla våra statsanställda medlemmar.

 

Sedan doktoranderna började omfattas av det gamla Trygghetsavtalet 2006 har, enligt Universitetsläraren,  en stor del av de statsanställda som sökt hjälp hos Trygghetsstiftelsen varit just doktorander.

Lars Abrahamsson, tidigare doktorandansvarig på KTH och skriver i ett mejl till Ingenjören att man kan ifrågasätta arbetsgivarens önskan till rörlighet mellan universitet och högskolor när reglerna nu kan komma att bidra till att anställda inte vågar exempelvis söka en tjänst på ett annat lärosäte än det där hen gjorde sin postdoc av rädsla att förlora sitt omställningsskydd. För visstidsanställda gäller nämligen att man måste ha sex års anställning (doktorandtid räknas ej) hos samma arbetsgivare/myndighet för att få fullt stöd från Trygghetsstiftelsen.

Det nya avtalet träder i kraft först vid årsskiftet 2014-2015. För ytterligare information om avtalet kan man vända sig till sin lokala akademikerförening eller till Sveriges Ingenjörers rådgivning på telefon 08 613 80 00.

Jenny Grensman

Läs även den tidigare artikeln om hela avtalet:
Visstidare får sämre skydd

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt