Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSluta tänka positivt på jobbet!

Sluta tänka positivt på jobbet!

Tror du att positivt tänkande ger dig bättre förutsättningar att uppnå dina mål på jobbet? Då har du fel, enligt en psykologiprofessor.

Nyckeln till framgång på jobbet heter inte positivt tänkande, enligt Gabriele Oettingen, professor i psykologi vid New York University och Hamburgs universitet. Hon har skrivit boken ”Rethinking Positive Thinking: Inside the New Science of Motivation” och skriver själv på Harvard Business Schools blogg om varför vi borde sluta fokusera så mycket på att tänka positivt.

Den forskning som Gabriele Oettingen och hennes kollegor har ägnat sig åt de senaste tjugo åren tyder på att positivt tänkande inte hjälper oss så mycket som vi tror, skriver hon på bloggen:

”Faktum är att vi i dussintals referentgranskade studier som undersöker effekterna av positiva framtidsvisioner hos människor som strävat efter olika typer av mål – från hälsorelaterade, så som att gå ner i vikt, sluta röka, eller återhämta sig snabbt från en operation, till förbättrade jobbrelaterade eller akademiska prestationer (till exempel, mellanchefer som önskar minska jobbrelaterad stress, examinerade studenter som söker jobb, eller skolelever som vill få bra betyg) – genomgående har funnit att människor som fantiserar positivt gör antingen lika stora, eller mindre framsteg vad gäller att nå möjliga mål jämfört med dem som inte gör det.”

På jobbet kan det vara rent kontraproduktivt att tänka positivt, enligt Gabriele Oettingen, eftersom du är mindre motiverad att ta dig själv i kragen och göra den ansträngning som behövs för att realisera mål som är utmanande, men genomförbara. Samtidigt framhäver hon att positivt tänkande kan påverka blodtrycket så att man får mer energi.

Gabriele Oettingens undersökningar resulterar inte i slutsatsen att det skulle vara bättre att tänka negativt. Vad Gabriele Oettingen däremot förespråkar är att ha positiva drömmar om framtiden, men att också visualisera de hinder som står i vägen för dem och sedan göra en handlingsplan, något som också ska kunna bidra till mer engagemang och mindre stress.

Att metoden funkar beror enligt Gabriele Oettingen på att den hjälper människor att antingen förstå att deras mål är möjliga att genomföra, vilket ger dem en riktning, eller får dem att inse att målen är orealistiska, så att de släpper dem och kan börja fokusera på andra, mer realistiska mål.

Ania Obminska

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.