Ännu ett jobb för en robot

Livet har flyttat ut på nätet – det är ju ingen nyhet. När jag blev bonusfarmor kunde vi följa händelserna via facebook. Glada bilder av en ännu inte nybliven fader och en trött kämpande mamma i bakgrunden. Då var jag glad att det inte var jag som skulle klämma fram bebisen!
Många av mina vänner har också prövat sin lycka på nätet när vardagen inte erbjuder det som krävs. Jag menar att de har mött sina kärlekar med hjälp av olika datingsajter. Och det är betydligt vanligare och mindre kufiskt än det var att annonsera efter en partner i min ungdom. Jag minns hur jag med intresse brukade läsa de där sidorna med önskningar om mysiga skogspromenader och ordnad ekonomi. Ej rökare.

Mellan min barndoms kryptiska formuleringar och dagens dating ligger oceaner av tid när det privata har blivit allt mer publikt. Algoritmerna har tagit över det privata precis som de antas ta över arbetslivet. Robotarna tar över. Kanske. I veckan blev jag bjuden på en försenad födelsedagslunch av en god vän från ett stort svenskt industriföretag. Dessutom presenterades jag med en liten modell av företagets minsta industrirobot. Det var nog den originellaste och minst väntade födelsedagspresent jag någonsin fått och jag berättadeabbrobot det som en kul grej för en väninna samtidigt som jag demonstrerade den lilla orange modellen. Hon förstod inte det roliga. Istället rynkade hon bekymrat pannan och sade eftertänksamt: Du tror inte att han ville något annat? Nej jag är helt övertygad om att han inte ville något annat men det är en intressant tanke. Efter skärmens platta och charmlösa presentation av potentiella kandidater kanske det blir nästa steg – en raggningsprogrammerad robot som gör att du snabbt kan beta av urvalet. Fast då kanske den ska var lite mer designad än min nya kompis i orange plast.

jennybyline

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • ”Digital övervakning på kontor är vanligare än de flesta inser”

    ”Digital övervakning på kontor är vanligare än de flesta inser”

    Arbetsgivaren kräver att alla som jobbar hemma är inloggade i teams med kameran på. Programvara på datorn spelar in vad du skriver och vilka webbsidor du besöker. Med AI kan chefen snabbt sammanställa den digitala övervakningen. Men vad är tillåtet? Och används det här verkligen i Sverige?
  • Behöver du fråga facket? Testa chattboten Vektor     

    Behöver du fråga facket? Testa chattboten Vektor     

    Nu kan du få svar dygnet runt på enklare frågor om arbetsrätt och medlemskapet i Sveriges Ingenjörer. Det är chattboten Vektor som svarar och du kan ställa frågor både på svenska och engelska.
  • Studenter startade eget i Kenya: ”Det var en chans i livet"

    Studenter startade eget i Kenya: ”Det var en chans i livet"

    För sju år sedan studerade de till civilingenjörer vid Linköpings universitet. Idag driver de en fabrik med drygt 250 anställda som tillverkar elmotorcyklar i Nairobi. ”Jag tror att man måste vara lite naiv för att göra en sådan här grej” säger Mikael Gånge, en av grundarna till Roam.
  • Arbetsgivarna där ingenjörsstudenter helst vill ha jobb

    Arbetsgivarna där ingenjörsstudenter helst vill ha jobb

    Saab Defence & Security är i år den populäraste arbetsgivaren bland både civilingenjörs- och högskoleingenjörsstudenter. Se vilka arbetsgivare som har klättrat eller rasat i popularitet bland civil-, högskoleingenjörs- och it-studenter.
  • May: News from Ingenjören in English

    May: News from Ingenjören in English

    Increasing unemployment figures • How to include colleagues with autism and ADHD • This is how much engineers who are managers earn • Sweco engineer on being given notice of strike • Are you lacking training in AI? You are not alone • 9 quick steps for salary negotiations
I augusti kommer Kiruna kyrka flyttas till stadens nya centrum. Illustrationen ovan är från LKAB:s animerade film av flyttvägen. Till höger: Kjell Olovsson, projektchef på Veidekke.

Nu förbereder ingenjörerna flytten av Kiruna kyrka

Den 19-20 augusti är det dags. 600 ton trä, en skör altartavla och en transport i rekordformat gör flytten av Kiruna kyrka till en ingenjörsutmaning utöver det vanliga. Kjell Olovsson, projektchef på Veidekke berättar vilka tekniska utmaningar som måste lösas.
Fler artiklar