Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenÄnnu ett jobb för en robot

Ännu ett jobb för en robot

Livet har flyttat ut på nätet – det är ju ingen nyhet. När jag blev bonusfarmor kunde vi följa händelserna via facebook. Glada bilder av en ännu inte nybliven fader och en trött kämpande mamma i bakgrunden. Då var jag glad att det inte var jag som skulle klämma fram bebisen!
Många av mina vänner har också prövat sin lycka på nätet när vardagen inte erbjuder det som krävs. Jag menar att de har mött sina kärlekar med hjälp av olika datingsajter. Och det är betydligt vanligare och mindre kufiskt än det var att annonsera efter en partner i min ungdom. Jag minns hur jag med intresse brukade läsa de där sidorna med önskningar om mysiga skogspromenader och ordnad ekonomi. Ej rökare.

Mellan min barndoms kryptiska formuleringar och dagens dating ligger oceaner av tid när det privata har blivit allt mer publikt. Algoritmerna har tagit över det privata precis som de antas ta över arbetslivet. Robotarna tar över. Kanske. I veckan blev jag bjuden på en försenad födelsedagslunch av en god vän från ett stort svenskt industriföretag. Dessutom presenterades jag med en liten modell av företagets minsta industrirobot. Det var nog den originellaste och minst väntade födelsedagspresent jag någonsin fått och jag berättadeabbrobot det som en kul grej för en väninna samtidigt som jag demonstrerade den lilla orange modellen. Hon förstod inte det roliga. Istället rynkade hon bekymrat pannan och sade eftertänksamt: Du tror inte att han ville något annat? Nej jag är helt övertygad om att han inte ville något annat men det är en intressant tanke. Efter skärmens platta och charmlösa presentation av potentiella kandidater kanske det blir nästa steg – en raggningsprogrammerad robot som gör att du snabbt kan beta av urvalet. Fast då kanske den ska var lite mer designad än min nya kompis i orange plast.

jennybyline

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.