Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningNormer och nätverk styr karriären i högskolan

Normer och nätverk styr karriären i högskolan

Efter särskilda satsningar på 47 miljoner kronor till jämställdhetsarbete i högskolan finns det fortfarande stora brister. Informella beslutsvägar, normer som är svåra att bryta och bristande engagemang från ledningen är några förklaringar till att förändringarna går långsamt.

För fem år sedan tillsatte regeringen Delegationen för jämställdhet i högskolan. Uppdraget var att stödja insatser och föreslå åtgärder för att öka jämställdheten i högskolan. 47 miljoner kronor fördelades på 37 jämställdhetsprojekt inom olika områden. I november i år presenterade Universitets- och högskolerådet, UHR, en kartläggning av insatserna.

UHR:s slutsats är att lärosätena har kommit olika långt när det gäller jämställdhet. Några lyfts fram i slutrapporten som goda förebilder, bland andra Lunds universitet och Uppsala universitet. Andra, framför allt de som domineras av tekniska, naturvetenskapliga och konstnärliga utbildningar har fortfarande mycket att göra.

UHR sammanfattar sin kartläggning med några åtgärder som är nödvändiga för att påskynda jämställdhetsbetet inom högskolan.

* Beslutsvägarna inom akademin bör ses över – tydliga riktlinjer och rutiner som ger transparens inom alla processer i akademin.

* Det ska vara möjligt att kombinera en akademisk karriär med privatliv.

* Fördelningen av arbetsuppgifter i akademin bör jämställas så att både kvinnor och män kan avancera i forskarsystemet.

* Det är viktigt att utmana det rådande forskaridealet.

* Det är viktigt att ifrågasätta akademins självbild som en strikt meritokratisk organisation.

Aleksandra Sjöstrand
Aleksandra Sjöstrand

– Den sista punkten är kanske den allra viktigaste, att akademin måste förstå att den inte är helt meritokratisk. Vi behöver sticka hål på ballongen och erkänna att normer och informella nätverk påverkar karriärmöjligheterna inom högskolan, säger Aleksandra Sjöstrand, ansvarig för kartläggningen på Universitets- och högskolerådet.

Hon tycker att kvaliteten på projekten har varit skiftande men satsningen har ändå varit viktig.

– Det är alltid problematiskt att nå varaktiga förändringar genom att stödja enskilda projekt, men ibland kan det vara ett bra sätt att komma igång, minst på de högskolor som inte har jobbat så mycket med jämställdhetsfrågor tidigare.

Hon tror att projekten generellt skulle ha kunnat få en större betydelse om några krav hade ställts på högskolorna.

LÄS MER

Läs UHR:s kartäggning av projekten som finansierats av Delegationen för jämställdhet i högskolan. Jämställdhet i högskolan – ska den nu ordnas en gång för alla?

– Det borde ha funnits krav på att högskolorna redogör för hur resultaten ska integreras i det långsiktiga jämställdhetsarbetet. Hade man dessutom krävt en motfinansiering, att mottagarna delfinansierade projekten, hade det sannolikt funnits ett större intresse för att nå resultat och att omsätta dem i konkreta åtgärder, säger Aleksandra Sjöstrand.

Hon konstaterar också att majoriteten av projekten handlade om ojämställda villkor inom akademin. Bara nio projekt handlade om könsbundna utbildningsval.

– Grunden för den sneda könsfördelningen bland de anställda på högskolan läggs redan grundskolan och resultatet blir en könsuppdelad gymnasieskola som sedan påverkar ungdomarnas utbildningsval. Högskolorna ansvarar inte själva för den här ojämna könsfördelningen. De kan i viss mån göra mer för att både killar och tjejer ska identifiera sig med dem som jobbar inom yrket, men de stora insatserna måste göras i grundskolan, säger Aleksandra Sjöstrand.

Karin Virgin

läs mer

Projektet Från ord till handling på KTH var ett av de 37 projekt som fick stöd av Delegationen för jämställdhet i högskolan.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
Att ha kurser och kurslitteratur på engelska har till stor del setts som något naturligt och oproblematiskt i Sverige. Men nu visar en ny studie från KTH och Chalmers att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.