Människa och maskin vinner

Datorn Deep Blue 1997 besegrade dåvarande världsmästaren i schack, Garri Kasparov med matchsiffrorna 3,5-2,5. Den händelsen används ofta som ett slags startskott för nedräkningen mot den dag när datorerna kommer ikapp och går förbi människorna i intelligens.

I dag, 17 år senare, har datorerna utvecklats en hel del ytterligare och det är förhållandevis lätt för dem att besegra oss människor i schack.

Håller alltså människan på att knuffas ut ur historien av sina egna skapelser? Fullt så enkelt är det kanske inte, trots allt. I den omtalade boken The Second Machine Age berättar författarna Erik Brynjolfsson och Andrew McAfee om en annan typ av schackturnering. Den spelas av människor, men varje spelare får använda vilken dator som helst som stöd. Turneringarna går under flera namn: avancerat schack, cyborg-schack eller bara freestyle.

I de här turneringarna är det inte nödvändigtvis de starkaste datorerna som vinner. Inte heller de högst rankade spelarna. Vinnare i de här turneringarna blir de spelare som är tillräckligt bra på själva spelet, men som också har skapat tillräckligt bra datorprogram som assisterar dem i att hitta de bästa dragen. Vinner gör alltså de som bäst kan samarbeta med sin dator.

Skräckbilden som ofta målas upp, att datorer och robotar ska ta över och förtrycka människorna, är förhoppningsvis överdriven. Kanske antyder de nämnda schackturneringarna en framtid där människan fortsätter att sitta i förarsätet, om än under andra förutsättningar.

Datorer är fruktansvärt bra på att räkna och blir ständigt bättre, men människan har en förmåga att se helheter, leta efter mönster och hitta det oväntade, egenskaper som än så länge har visat sig svåra att programmera in i en maskin. De nämnda turneringarna handlar trots allt bara om schack. Om vi breddar spelplanen till att handla om livet i allmänhet, blir människans förmåga att söka det relevanta och oväntade ännu viktigare.

Åtminstone några år till.

sturebyline

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • ”Digital övervakning på kontor är vanligare än de flesta inser”

    ”Digital övervakning på kontor är vanligare än de flesta inser”

    Arbetsgivaren kräver att alla som jobbar hemma är inloggade i teams med kameran på. Programvara på datorn spelar in vad du skriver och vilka webbsidor du besöker. Med AI kan chefen snabbt sammanställa den digitala övervakningen. Men vad är tillåtet? Och används det här verkligen i Sverige?
  • Behöver du fråga facket? Testa chattboten Vektor     

    Behöver du fråga facket? Testa chattboten Vektor     

    Nu kan du få svar dygnet runt på enklare frågor om arbetsrätt och medlemskapet i Sveriges Ingenjörer. Det är chattboten Vektor som svarar och du kan ställa frågor både på svenska och engelska.
  • Studenter startade eget i Kenya: ”Det var en chans i livet"

    Studenter startade eget i Kenya: ”Det var en chans i livet"

    För sju år sedan studerade de till civilingenjörer vid Linköpings universitet. Idag driver de en fabrik med drygt 250 anställda som tillverkar elmotorcyklar i Nairobi. ”Jag tror att man måste vara lite naiv för att göra en sådan här grej” säger Mikael Gånge, en av grundarna till Roam.
  • Arbetsgivarna där ingenjörsstudenter helst vill ha jobb

    Arbetsgivarna där ingenjörsstudenter helst vill ha jobb

    Saab Defence & Security är i år den populäraste arbetsgivaren bland både civilingenjörs- och högskoleingenjörsstudenter. Se vilka arbetsgivare som har klättrat eller rasat i popularitet bland civil-, högskoleingenjörs- och it-studenter.
  • May: News from Ingenjören in English

    May: News from Ingenjören in English

    Increasing unemployment figures • How to include colleagues with autism and ADHD • This is how much engineers who are managers earn • Sweco engineer on being given notice of strike • Are you lacking training in AI? You are not alone • 9 quick steps for salary negotiations
I augusti kommer Kiruna kyrka flyttas till stadens nya centrum. Illustrationen ovan är från LKAB:s animerade film av flyttvägen. Till höger: Kjell Olovsson, projektchef på Veidekke.

Nu förbereder ingenjörerna flytten av Kiruna kyrka

Den 19-20 augusti är det dags. 600 ton trä, en skör altartavla och en transport i rekordformat gör flytten av Kiruna kyrka till en ingenjörsutmaning utöver det vanliga. Kjell Olovsson, projektchef på Veidekke berättar vilka tekniska utmaningar som måste lösas.
Fler artiklar