Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenMänniska och maskin vinner

Människa och maskin vinner

Datorn Deep Blue 1997 besegrade dåvarande världsmästaren i schack, Garri Kasparov med matchsiffrorna 3,5-2,5. Den händelsen används ofta som ett slags startskott för nedräkningen mot den dag när datorerna kommer ikapp och går förbi människorna i intelligens.

I dag, 17 år senare, har datorerna utvecklats en hel del ytterligare och det är förhållandevis lätt för dem att besegra oss människor i schack.

Håller alltså människan på att knuffas ut ur historien av sina egna skapelser? Fullt så enkelt är det kanske inte, trots allt. I den omtalade boken The Second Machine Age berättar författarna Erik Brynjolfsson och Andrew McAfee om en annan typ av schackturnering. Den spelas av människor, men varje spelare får använda vilken dator som helst som stöd. Turneringarna går under flera namn: avancerat schack, cyborg-schack eller bara freestyle.

I de här turneringarna är det inte nödvändigtvis de starkaste datorerna som vinner. Inte heller de högst rankade spelarna. Vinnare i de här turneringarna blir de spelare som är tillräckligt bra på själva spelet, men som också har skapat tillräckligt bra datorprogram som assisterar dem i att hitta de bästa dragen. Vinner gör alltså de som bäst kan samarbeta med sin dator.

Skräckbilden som ofta målas upp, att datorer och robotar ska ta över och förtrycka människorna, är förhoppningsvis överdriven. Kanske antyder de nämnda schackturneringarna en framtid där människan fortsätter att sitta i förarsätet, om än under andra förutsättningar.

Datorer är fruktansvärt bra på att räkna och blir ständigt bättre, men människan har en förmåga att se helheter, leta efter mönster och hitta det oväntade, egenskaper som än så länge har visat sig svåra att programmera in i en maskin. De nämnda turneringarna handlar trots allt bara om schack. Om vi breddar spelplanen till att handla om livet i allmänhet, blir människans förmåga att söka det relevanta och oväntade ännu viktigare.

Åtminstone några år till.

sturebyline

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.