Framtidens arbetsliv, inkomstökningar men också fred står i fokus när UNI, den globala fackliga organisationen för tjänstesektorn, har sin världskongress i Kapstaden, Sydafrika. Sveriges Ingenjörer är på plats.
Framtidens arbetsliv, inkomstökningar men också fred står i fokus när UNI, den globala fackliga organisationen för tjänstesektorn, har sin världskongress i Kapstaden, Sydafrika. Sveriges Ingenjörer är på plats.
Över 2000 fackliga företrädare samlades förra helgen i Sydafrika som samtidigt firar att det är 20 år sedan apartheid avskaffades. Kongressen hålls i Kapstaden och slutar i dag, onsdag. Ulf Bengtsson, förbundsordförande i Sveriges Ingenjörer som är engagerad inom UNI:s sektion för Specialister&Chefer, vice ordförande Ulrika Lindstrand och Anneli Laanep Joandi, ombudsman som sitter med i sektionen för IT och Telekom deltar i den stora kongressen för världens anställda inom tjänstesektorn. Ingenjören ställer några mejlfrågor till Ulf Bengtsson:
Vad har hänt på kongressen:
– Under året före kongressen har de olika sektionerna skrivit motioner i viktiga ämnen för anställda i tjänstesektorn och nu ska de diskuteras och antas. I Norden liksom inom ”Specialister och chefer”, där jag är engagerad har vi fokuserat mycket på ”The Future of the World of Work”.
Är det viktigt att vara med? Varför?
– För att vi ska bli respekterade och kända och kunna få inflytande i viktiga frågor måste vi vara med så att de andra medlemsförbunden känner till oss. Utan närvaro här kan vi inte komma i fråga för olika förtroendeposter eller delta i förberedelser för aktiviteter. Här finns också bra möjligheter till nya kontakter, i dag hade vi i ANE (den nordiska sammanslutningen av ingenjörsförbund) till exempel ett möte med Unis kvinnosektion för att tala om hur vi kan inspirera fler kvinnor att utbilda sig inom teknik- och naturvetenskap.
Hur påverkar arbetet i Uni Sveriges Ingenjörers medlemmar?
– I det korta perspektivet påverkas Sveriges Ingenjörers medlemmar inte alls. Långsiktigt innebär arbetet i Uni och Industri All förhoppningsvis att internationella avtal och internationell rätt blir rättvisa och transparenta, samt att ILO:s kärnkonventioner respekteras överallt, att globala ramavtal också sätter en miniminivå i frågor som work-life balance, skydd för visselblåsare, anställningstryghet och så vidare.
Den ekonomiska krisen har tryckt tillbaka anställdas rättigheter inom EU, hur märks världsläget av på kongressen?
– Den ekonomiska krisen sätter tydliga spår, inte bara i Europa. Det är många radikala fack med tydligt marxistiska rötter här som predikar antikapitalism och motstånd mot frihandel. Vi i Norden bidrar till att nyansera debatten, men allra mest har vi påverkat i förarbetena. Norden har ett mycket starkt inflytande, men vi dikterar inte arbetet.
Jenny Grensman