Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenUni:s kongress viktig för framtiden

Uni:s kongress viktig för framtiden

world_congress_tuesday_079
Foto: Uni. Författaren och journalisten Owen Jones höll ett av kongressens mest uppskattade anföranden om villkoren för världens anställda.

Framtidens arbetsliv, inkomstökningar men också fred står i fokus när UNI, den globala fackliga organisationen för tjänstesektorn, har sin världskongress i Kapstaden, Sydafrika. Sveriges Ingenjörer är på plats.

Över 2000 fackliga företrädare samlades förra helgen i Sydafrika som samtidigt firar att det är 20 år sedan apartheid avskaffades. Kongressen hålls i Kapstaden och slutar i dag, onsdag. Ulf Bengtsson, förbundsordförande i Sveriges Ingenjörer som är engagerad inom UNI:s sektion för Specialister&Chefer, vice ordförande Ulrika Lindstrand och Anneli Laanep Joandi, ombudsman som sitter med i sektionen för IT och Telekom deltar i den stora kongressen för världens anställda inom tjänstesektorn. Ingenjören ställer några mejlfrågor till Ulf Bengtsson:

Foto: Sveriges Ingenjörer. Ulf Bengtsson understryker vikten av förbundets internationella arbete.
Foto: Sveriges Ingenjörer. Ulf Bengtsson understryker vikten av förbundets internationella arbete.

Vad har hänt på kongressen:
– Under året före kongressen har de olika sektionerna skrivit motioner i viktiga ämnen för anställda i tjänstesektorn och nu ska de diskuteras och antas. I Norden liksom inom ”Specialister och chefer”, där jag är engagerad har vi fokuserat mycket på ”The Future of the World of Work”.

Är det viktigt att vara med? Varför?

– För att vi ska bli respekterade och kända och kunna få inflytande i viktiga frågor måste vi vara med så att de andra medlemsförbunden känner till oss. Utan närvaro här kan vi inte komma i fråga för olika förtroendeposter eller delta i förberedelser för aktiviteter. Här finns också bra möjligheter till nya kontakter, i dag hade vi i ANE (den nordiska sammanslutningen av ingenjörsförbund) till exempel ett möte med Unis kvinnosektion för att tala om hur vi kan inspirera fler kvinnor att utbilda sig inom teknik- och naturvetenskap.

Hur påverkar arbetet i Uni Sveriges Ingenjörers medlemmar?

– I det korta perspektivet påverkas Sveriges Ingenjörers medlemmar inte alls. Långsiktigt innebär arbetet i Uni och Industri All förhoppningsvis att internationella avtal och internationell rätt blir rättvisa och transparenta, samt att ILO:s kärnkonventioner respekteras överallt, att globala ramavtal också sätter en miniminivå i frågor som work-life balance, skydd för visselblåsare, anställningstryghet och så vidare.

Den ekonomiska krisen har tryckt tillbaka anställdas rättigheter inom EU, hur märks världsläget av på kongressen?

– Den ekonomiska krisen sätter tydliga spår, inte bara i Europa. Det är många radikala fack med tydligt marxistiska rötter här som predikar antikapitalism och motstånd mot frihandel. Vi i Norden bidrar till att nyansera debatten, men allra mest har vi påverkat i förarbetena. Norden har ett mycket starkt inflytande, men vi dikterar inte arbetet.

Jenny Grensman

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.