Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivBättre jobbchans med utlåtande

Bättre jobbchans med utlåtande

Utrikes utbildade akademiker som har fått ett utlåtande över sin utbildning kommer snabbare i arbete än de som saknar ett utlåtande och har också i högre utsträckning jobb som kräver en eftergymnasial utbildning.

Universitets- och högskolerådet, UHR; har i en rapport analyserat och utvärderat både användningen och effekten av utlåtanden över utländsk högskoleutbildning, ett dokument där den utländska utbildningen jämförs med svensk examen. UHR, som är den myndighet som bedömer utländska högskoleutbildningar och gör utlåtandena, har tittat särskilt på om detta dokument underlättar ett inträde på arbetsmarknaden för utrikes utbildade akademiker. Slutsatsen är att den som har fått ett utlåtande har större chanser inte bara att komma snabbare i arbete, utan också att de får jobb med högre utbildningskrav jämfört med den som saknar ett utlåtande. De som har ett utlåtande arbetar oftare med något som kräver en eftergymnasial utbildning.

Enligt rapporten arbetade 59 procent av de 12 500 personer som hade ett utlåtande efter ett år, att jämföra med 54 procent av dem som ingick i kontrollgruppen, där utlåtande saknades (också av 12 500 personer). Efter tre år var siffran 68 procent, av 6 500 personer, för dem med ett utlåtande och 61 procent, av lika många, av dem utan.

Arbetsgivare som svarat på frågor till rapporten tycker att det är en trygghet att den utländska utbildningen är erkänd av en svensk myndighet och utlåtandet tydliggör utbildningens nivå och innehåll. Det största hindret för att utländska akademiker ska få jobb är bristande kunskaper i svenska, enligt arbetsgivarna.

UHR anser att det behövs en rad förbättringar för att personer med en utländsk högskoleutbildning ska kunna komma in på arbetsmarknaden. Det handlar inte bara om utlåtanden, utan också om till exempel undervisning i svenska, att ”inrikta åtgärder på insatser som tydligare kopplar ihop personer som har utländsk högskoleutbildning med arbetsmarknaden och potentiella arbetsgivare genom exempelvis praktik och jobbmatchning” samt att ”Överväga att ge ett antal lärosäten permanent uppdrag att bedriva kompletterande utbildning för utländska akademiker, där varje lärosäte har sin yrkesområdesfördjupning”.

Studien har gjorts i tre delar, först en registerstudie av de 12 500 utländska akademiker som fick ett utlåtande 2007–2011, där rådet har tittat på deras utfall på arbetsmarknaden. Den andra delstudien är en enkätstudie, där 5 000 personer som fått ett utlåtande svarade på frågor om bland annat utlåtandets upplevda effekt. Den tredje och sista delstudien var en enkätstudie med 2 100 svenska arbetsgivare som fått svara på frågor om utlåtandet och om det fyller någon funktion när de rekryterar.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.