Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSajt ska visa värdet av kollektivavtal

Sajt ska visa värdet av kollektivavtal

Jonas Mellqvist, kommunikationschef på PTK. Foto: Jezzica Sunmo
– Det är en webbplats som förklarar innehållet i kollektivavtal och som visar värdet i avtalen, berättar Jonas Mellqvist, kommunikationschef på PTK, om den nya sajten Knegdeg. Foto: Jezzica Sunmo

Varför kollektivavtal? PTK:s nya sajt knegdeg.se visar vilken skillnad kollektivavtalen kan göra, om du till exempel blir sjuk eller drabbas av en arbetsskada.

Sajten knegdeg.se ska enligt PTK, samverkansorganisation för privatanställda tjänstemän där Sveriges Ingenjörer ingår, ”bidra till ökad kunskap och färre förutfattade meningar”. Där ska du till exempel kunna se hur mycket pengar som betalas ut vid arbetsskada, sjukdom eller dödsfall, både med och utan kollektivavtal. På sajten kan du också se hur mycket som sätts av i tjänstepension per månad, ersättning vid arbetslöshet och hur mycket föräldralediga med kollektivavtal kan få. Knegdeg.se har riktat in sig på privatanställda tjänstemän mellan 28–40 år, men informationen kan vara relevant för en bredare målgrupp.

För Ingenjören berättar Jonas Mellqvist, kommunikationschef på PTK, lite mer om knegdeg.se och om bakgrunden till projektet:

– Det är en webbplats som förklarar innehållet i kollektivavtal och som visar värdet i avtalen. Den vänder sig kanske främst till dem som inte har koll på det här. Sidan är ett sätt att paketera det här på ett oväntat sätt och göra det mer intressant.

Kan du berätta lite mer om vem sajten är till för?
– Vi vänder oss framför allt till lite yngre personer, de som är på väg ut i arbetslivet eller som inte har jobbat så länge. Framför allt riktar vi in oss till privatanställda tjänstemän, men informationen är relevant för alla, även de som inte jobbar inom privat sektor. Så en nyexaminerad ingenjör kan ha intresse av sidan, liksom studenter som snart är på väg ut i arbetslivet.

– Kollektivavtal är inte en fråga som det finns ett jättestort intresse av och vi kan se att många unga inte ser värdet av kollektivavtal, att man underskattar värdet av kollektivavtalen och tror inte att det är till för dem.

Hur har ni tänkt kring sajtens utseende och upplägg?
– Vi har lagt krut på att sidan ska vara snygg och överraskande, för att det hela ska kännas mer spännande. Framför allt har vi tittat på hur man kommunicerar de här frågorna i dag och tittat på vad som inte görs. Var finns möjligheter att sticka ut? Vi har tittat på hur andra fackförbund än våra har arbetat med frågan, och det är klar att vi också har tittat på andra kampanjer, som TCO:s ”Like a Swede” som var väldigt överraskande när den kom.

Hur jobbar ni vidare med Knegdeg?
– Nu lägger vi krutet framför allt på sajten, och på att försöka underlätta för förbunden att använda informationen som finns.

Är det något mer vi bör veta om sajten, eller ert arbete?
– Något som är ganska intressant är att vi gjorde en undersökning alldeles innan jul, där vi tillfrågade både privatanställda och offentliganställda tjänstemän. Framför allt var det intressant att se att tjänstemän så kraftigt underskattar kollektivavtalens värde för dem.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?