Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSajt ska visa värdet av kollektivavtal

Sajt ska visa värdet av kollektivavtal

Jonas Mellqvist, kommunikationschef på PTK. Foto: Jezzica Sunmo
– Det är en webbplats som förklarar innehållet i kollektivavtal och som visar värdet i avtalen, berättar Jonas Mellqvist, kommunikationschef på PTK, om den nya sajten Knegdeg. Foto: Jezzica Sunmo

Varför kollektivavtal? PTK:s nya sajt knegdeg.se visar vilken skillnad kollektivavtalen kan göra, om du till exempel blir sjuk eller drabbas av en arbetsskada.

Sajten knegdeg.se ska enligt PTK, samverkansorganisation för privatanställda tjänstemän där Sveriges Ingenjörer ingår, ”bidra till ökad kunskap och färre förutfattade meningar”. Där ska du till exempel kunna se hur mycket pengar som betalas ut vid arbetsskada, sjukdom eller dödsfall, både med och utan kollektivavtal. På sajten kan du också se hur mycket som sätts av i tjänstepension per månad, ersättning vid arbetslöshet och hur mycket föräldralediga med kollektivavtal kan få. Knegdeg.se har riktat in sig på privatanställda tjänstemän mellan 28–40 år, men informationen kan vara relevant för en bredare målgrupp.

För Ingenjören berättar Jonas Mellqvist, kommunikationschef på PTK, lite mer om knegdeg.se och om bakgrunden till projektet:

– Det är en webbplats som förklarar innehållet i kollektivavtal och som visar värdet i avtalen. Den vänder sig kanske främst till dem som inte har koll på det här. Sidan är ett sätt att paketera det här på ett oväntat sätt och göra det mer intressant.

Kan du berätta lite mer om vem sajten är till för?
– Vi vänder oss framför allt till lite yngre personer, de som är på väg ut i arbetslivet eller som inte har jobbat så länge. Framför allt riktar vi in oss till privatanställda tjänstemän, men informationen är relevant för alla, även de som inte jobbar inom privat sektor. Så en nyexaminerad ingenjör kan ha intresse av sidan, liksom studenter som snart är på väg ut i arbetslivet.

– Kollektivavtal är inte en fråga som det finns ett jättestort intresse av och vi kan se att många unga inte ser värdet av kollektivavtal, att man underskattar värdet av kollektivavtalen och tror inte att det är till för dem.

Hur har ni tänkt kring sajtens utseende och upplägg?
– Vi har lagt krut på att sidan ska vara snygg och överraskande, för att det hela ska kännas mer spännande. Framför allt har vi tittat på hur man kommunicerar de här frågorna i dag och tittat på vad som inte görs. Var finns möjligheter att sticka ut? Vi har tittat på hur andra fackförbund än våra har arbetat med frågan, och det är klar att vi också har tittat på andra kampanjer, som TCO:s ”Like a Swede” som var väldigt överraskande när den kom.

Hur jobbar ni vidare med Knegdeg?
– Nu lägger vi krutet framför allt på sajten, och på att försöka underlätta för förbunden att använda informationen som finns.

Är det något mer vi bör veta om sajten, eller ert arbete?
– Något som är ganska intressant är att vi gjorde en undersökning alldeles innan jul, där vi tillfrågade både privatanställda och offentliganställda tjänstemän. Framför allt var det intressant att se att tjänstemän så kraftigt underskattar kollektivavtalens värde för dem.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.