Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadStort intresse för nytt mentorprogram

Stort intresse för nytt mentorprogram

I början av februari startade Sveriges Ingenjörers mentorprogram för chefer. Programmet matchar mindre erfarna chefer med mer erfarna och under nio månader får både adepter och mentorer möjlighet att använda varandra som bollplank.

Stämningen var både förväntansfull och en aningen nervös under kaffepausen på eftermiddagen. Mentorerna hade anlänt till Ingenjörshuset i Stockholm redan på morgonen. Under förmiddagen hade mentorerna fått både möjlighet att utbyta erfarenheter med varandra och råd och tips för att utvecklas som mentorer.

Mentorn Fredrik SJödin, ELsäkerhetsverket i Umeå, träffade sin adept Sofia Sandén från SCA.
Mentorn Fredrik Sjödin, Elsäkerhetsverket i Umeå, träffade sin adept Sofia Sandén från SCA.

Under kaffepausen anlände adepterna och efter några minuters mingel hade ”paren” hittat varandra. Sorlet steg i rummet när samtalen kom igång. Var jobbar du med? Hur länge har du varit chef?

– Det var en ren slump att jag läste om det här mentorprogrammet i ett mejl från Sveriges Ingenjörer. Jag har aldrig varit mentor eller själv haft en mentor. Det här ska bli spännande och jag hoppas både kunna dela med mig av mina erfarenheter och utvecklas själv som chef, säger Fredrik Sjödin, en av mentorerna. Fredrik arbetar som chef på Elsäkerhetsverket i Umeå.

I andra änden av rummet har adepten Johan Larsson som är fabrikschef på Lyckeby i Bromölla träffat sin mentor Bengt Olsson från Kristianstads kommun. Det visar sig att de inte är helt obekanta med varandra. Bengt har tidigare arbetat i Bromölla kommun. Ingen av dem har tidigare deltagit i ett mentorprogram men blev nyfikna när de läste den inbjudan som förbundet mejlade ut i höstas.

Mentorn Bengt Olsson, Kristianstad kommun träffade sin adept Johan Larsson, Lyckeby.
Mentorn Bengt Olsson, Kristianstad kommun träffade sin adept Johan Larsson, Lyckeby.

– Jag har varit chef både i försvarsmakten och i kommuner under många år. Till vardags fungerar jag lite som mentor för yngre chefer men jag har aldrig engagerat mig i ett organiserat mentorprogram som det här, säger Bengt Olsson.

Johan Larsson är sedan flera år engagerad i chefsnätverket Sumo i Skåne som har initierats av Saco. Där träffar han inte bara ingenjörer utan även jurister och ekonomer

– Det är väldigt givande att diskutera utmaningar i chefsrollen med andra chefer. Det här programmet känns som ett steg vidare, att få en egen mentor, med lång erfarenhet, säger han.

Sveriges Ingenjörers mentorprogram för chefer är en ny och efterfrågad aktivitet som vänder sig till medlemmar som jobbar som chefer. Programmet erbjuder plats för 32 deltagare, 16 adepter och 16 mentorer och pågår under nio månader.

– Programmet är utformat så att alla kan delta oavsett var man bor i landet. Mentor och adepter arbetar i par och matchas ihop utifrån geografisk närhet, utvecklingsbehov och bransch, säger Natasha Kavalic, ansvarig för programmet på Sveriges Ingenjörer.

Trion som håller i det nya mentorprogrammet: Nathalie Ahlstrand och Frank Ekelund, Takeachange, till höger Natasha Kavalic, Sveriges Ingenjörer.
Trion som håller i det nya mentorprogrammet: Nathalie Ahlstrand och Frank Ekelund, Takeachange, till höger Natasha Kavalic, Sveriges Ingenjörer.

Mentorprogrammet inleds och avslutas med ett gemensamt seminarium i Stockholm. Därutöver träffas mentorparen omkring en gång i månaden och deltar dessutom i två utbildningstillfällen som sker i webbinarieform. Det

interaktiva övningar, paren deltar tillsammans, utför gemensamma uppgifter som de redovisar för hela gruppen under webbsändningen.

Programmet arrangeras av Sveriges Ingenjörer i samarbete med företaget Takeachange som har lång erfarenhet av mentorprogram.

– Jag hoppas att flera adepter kan och vill involvera sina chefer i programmet. De är inget krav men de brukar ge en ännu bättre skjuts som kan göra det ännu mer givande, säger Frank Ekelund från Takeachange.

Intresset för att vara med har varit stort och förbundet har fått dubbelt så många sökande adepter som det finns platser.

– Tyvärr har långt ifrån alla fått möjlighet att komma med. Utmaningar har varit att matcha adept och mentor från samma region, samtidigt som vi har tagit hänsyn till adeptens behov och mentorns erfarenhet. De som inte har fått plats i årets program är varmt välkomna att söka till nästa omgång. Från och med oktober kommer det att finnas möjlighet att anmäla sig till nästa program som startar i februari 2016, säger Natasha Kavalic.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.