ABB måste gå kurs i MBL

Det internationella storföretaget ABB måste utbilda sina personalchefer i MBL, medbestämmandelagen. Det blev utfallet efter centrala förhandlingar med facket efter att företaget i två fall brutit mot MBL-reglerna.

Det internationella storföretaget ABB måste utbilda sina personalchefer i MBL, medbestämmandelagen. Det blev utfallet efter centrala förhandlingar med facket efter att företaget i två fall brutit mot MBL-reglerna.

När ABB 2014 sålde verksamheten Fullservice till riskkapitalbolaget Nordic Capital bjöd de aldrig in facket till MBL-förhandlingar. Den sålda verksamheten omfattar 2 500 personer, varav cirka 200 personer i Sverige. När försäljningen togs upp i koncernens europeiska fackliga samarbete European Work Council kom man överens om att tillämpa nationella regler i samband med försäljningen. Men ABB tillämpade inte de svenska MBL-reglerna vilket de alltså skulle ha gjort.

Bertil Nordqvist

Bertil Nordqvist

– Det är ju lite förvånande, säger Bertil Nordqvist, akademikerföreningens ordförande på ABB. Man tycker att de borde kunna sådant här. Det står i ABB:s code of conduct, att vi ska följa alla lagar.

Facket begärde tvisteförhandling och Sveriges Ingenjörer, Ledarna och Unionen krävde att företaget skulle betala ett skadestånd för att ha brutit mot lagen.

Även i ett annat fall underlät ABB under 2014 att tillämpa reglerna för medbestämmandelagen. Det gällde en omorganisation av IT-avdelningen. Flera av företagets gamla trotjänare fick i samband med omorganisationen veta att de inte fick ha kvar sina jobb. De uppmanades söka nytt jobb och fick sedan leva i ovisshet om sin framtid i företaget i flera månader.

MBL är en av grundbultarna i den svenska modellen. Tanken är dels att facket ska kunna ge konstruktiva synpunkter på omorganisationen, dels att facket ska få en chans att förbereda sig på hur de ska hjälpa medlemmar som kommer i kläm.

Den lokala tvisteförhandlingen ägde rum i september 2014. Facket fick inget skadestånd och förhandlingarna slutade i oenighet, vilket i sin tur ledde till de centrala förhandlingarna i januari 2015.

Facket yrkade då även på brott mot arbetsmiljölagen i fallet med Fullservice som säger att arbetsgivaren har en skyldighet att göra en konsekvensanalys innan en försäljning.

I de centrala förhandlingarna mellan å ena sidan Teknikarbetsgivarna och å andra sidan Sveriges Ingenjörer, Ledarna och Unionen blev det till slut inget skadestånd. De fackliga förhandlarna satsade i första hand på att få till stånd ett bättre förhandlingsklimat för framtiden.

Resultatet blev att ABB åtar sig att faktiskt hjälpa de personer som berörs av omorganisationen. För att ha missat skyldigheten att inbjuda till MBL-förhandlingar måste de också skicka sina personalchefer på obligatorisk utbildning i medbestämmandelagen tillsammans med fackliga representanter.

Facket kan alltså slå företaget på fingrarna i sakfrågan, men Bertil Nordqvist, akademikerföreningens ordförande på ABB, är frustrerad över Teknikarbetsgivarnas attityd under de centrala förhandlingarna.

– Vi på Sveriges Ingenjörer tog upp ett exempel på en medarbetare som farit illa, men Teknikarbetsgivarna tyckte inte att det var en del av förhandlingen. De verkar helt enkelt inte så intresserade av att hjälpa de anställda, säger han.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Arbetsgivarnas krav: ta bort arbetstidsförkortningen  

Arbetsgivarnas krav: ta bort arbetstidsförkortningen  

Arbetsgivarna vill riva upp avtalen om arbetstidsförkortning i form av tidbanker som finns sedan många år tillbaka. Skälet är hotet om lagstiftning om kortare arbetstid. Det här bedöms bli avtalsrörelsens stora knäckfråga. Kan den till och med leda till strejk?
Fler artiklar