Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtABB måste gå kurs i MBL

ABB måste gå kurs i MBL

Det internationella storföretaget ABB måste utbilda sina personalchefer i MBL, medbestämmandelagen. Det blev utfallet efter centrala förhandlingar med facket efter att företaget i två fall brutit mot MBL-reglerna.

När ABB 2014 sålde verksamheten Fullservice till riskkapitalbolaget Nordic Capital bjöd de aldrig in facket till MBL-förhandlingar. Den sålda verksamheten omfattar 2 500 personer, varav cirka 200 personer i Sverige. När försäljningen togs upp i koncernens europeiska fackliga samarbete European Work Council kom man överens om att tillämpa nationella regler i samband med försäljningen. Men ABB tillämpade inte de svenska MBL-reglerna vilket de alltså skulle ha gjort.

Bertil Nordqvist
Bertil Nordqvist

– Det är ju lite förvånande, säger Bertil Nordqvist, akademikerföreningens ordförande på ABB. Man tycker att de borde kunna sådant här. Det står i ABB:s code of conduct, att vi ska följa alla lagar.

Facket begärde tvisteförhandling och Sveriges Ingenjörer, Ledarna och Unionen krävde att företaget skulle betala ett skadestånd för att ha brutit mot lagen.

Även i ett annat fall underlät ABB under 2014 att tillämpa reglerna för medbestämmandelagen. Det gällde en omorganisation av IT-avdelningen. Flera av företagets gamla trotjänare fick i samband med omorganisationen veta att de inte fick ha kvar sina jobb. De uppmanades söka nytt jobb och fick sedan leva i ovisshet om sin framtid i företaget i flera månader.

MBL är en av grundbultarna i den svenska modellen. Tanken är dels att facket ska kunna ge konstruktiva synpunkter på omorganisationen, dels att facket ska få en chans att förbereda sig på hur de ska hjälpa medlemmar som kommer i kläm.

Den lokala tvisteförhandlingen ägde rum i september 2014. Facket fick inget skadestånd och förhandlingarna slutade i oenighet, vilket i sin tur ledde till de centrala förhandlingarna i januari 2015.

Facket yrkade då även på brott mot arbetsmiljölagen i fallet med Fullservice som säger att arbetsgivaren har en skyldighet att göra en konsekvensanalys innan en försäljning.

I de centrala förhandlingarna mellan å ena sidan Teknikarbetsgivarna och å andra sidan Sveriges Ingenjörer, Ledarna och Unionen blev det till slut inget skadestånd. De fackliga förhandlarna satsade i första hand på att få till stånd ett bättre förhandlingsklimat för framtiden.

Resultatet blev att ABB åtar sig att faktiskt hjälpa de personer som berörs av omorganisationen. För att ha missat skyldigheten att inbjuda till MBL-förhandlingar måste de också skicka sina personalchefer på obligatorisk utbildning i medbestämmandelagen tillsammans med fackliga representanter.

Facket kan alltså slå företaget på fingrarna i sakfrågan, men Bertil Nordqvist, akademikerföreningens ordförande på ABB, är frustrerad över Teknikarbetsgivarnas attityd under de centrala förhandlingarna.

– Vi på Sveriges Ingenjörer tog upp ett exempel på en medarbetare som farit illa, men Teknikarbetsgivarna tyckte inte att det var en del av förhandlingen. De verkar helt enkelt inte så intresserade av att hjälpa de anställda, säger han.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

4
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.