Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenFörbundet förbereder avtalsrörelsen

Förbundet förbereder avtalsrörelsen

Nästa avtalsrörelse drar igång i början av januari 2016. Ingenjören pejlade läget med Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius om förberedelserna. Ett par detaljer kan göra att förhandlingarna 2016 blir annorlunda.

Camilla Frankelius
Camilla Frankelius, Sveriges Ingenjörers förhandlingschef

Hur ser förberedelserna ut inför avtalsrörelsen 2016?
– Egentligen stannar arbetet med avtalsrörelserna aldrig av, men 2014 kan väl sägas ha varit ett mellanår, där alla parter pustade ut lite. Nu drar det igång igen. Vi har bildat delegationerna för förhandlingarna nu och förbundsstyrelsen fattar beslut om avtalsinriktningen. Den ligger till grund för alla förhandlingar. Den är nu på remiss, och den tar upp ämnen som sakliga löneskillnader, att lön sätts nära individen, och frågor om arbetsmiljö, arbetsvillkor och jämställdhet. Men någon siffra för löneökningar har man inte satt, det kommer senare.

Vad kan bli annorlunda i år?
– Den 20 april träffas vi alla ombudsmän på förhandlingsavdelningen på förbundet för att titta på de frågor som är viktiga för oss. Vi har inte betonat gemensamma frågor för hela förbundet på samma sätt tidigare år. Det här blir första gången.

Vilka frågor är då viktiga gemensamt för hela förbundet?
– Lön är alltid viktigast men det finns andra delar också som är viktiga för våra olika branscher. Vilka dessa kommer att bli kan jag säga först efter den 20 april.

Hur fortsätter förberedelserna framöver?
– Den 17 september bjuder vi in andra sacoförbund till möte om hela privata sektorn, det vill säga industrin och tjänstesektorn. Förutom vi på Sveriges Ingenjörer blir det framförallt Naturvetarna, Civilekonomerna och Jusek. Tillsammans med deras delegationer ska vi förbereda förhandlingarna. Vi både snackar ihop oss och informerar varandra om vad vi tycker är viktigt. I december, troligen, så lanserar Facken inom industrin sina gemensamma avtalskrav. Då publicerar man siffran, ett procenttal.

Inflationen är extremt låg nu, försvårar inte det för facket att kräva höga lönelyft?
– Riksbanken är den som håller i penningpolitiken. De räknar på två procents inflation till 2016 så vi utgår från det. Vi kan inte jaga ett inflationsmål, utan måste hålla oss till någonting. Alla år med industriavtalet, utom 2010, har vi haft reallöneökningar. Det är det vi strävar efter. Men vi tror inte heller att samhället i stort tjänar på att hålla ner lönerna. Det måste ju även finnas en konsumtion. En svångrem skickar också signaler till löntagarna, och då drar de också åt svångremmarna, med utebliven konsumtion som följd. Men naturligtvis är vi i Sverige beroende av att behålla vår internationella konkurrenskraft, så det är där balansen ligger.

Och vad händer nästa år?
– De egentliga förhandlingarna startar i januari 2016. Då har vi fram till slutet av mars på oss. Industriavtalet och de flesta andra avtal löper ut den 31 mars 2016.

Sture Henckel

1 KOMMENTAR

  1. Det är knappast räntan som får upp inflationen utan löneökningarna i samhället, vill vi få upp inflationen öka lönerna så enkelt är det! Vi har så låg inflation eftersom vi knappt har haft någon löneökning. Vinster företaget fördelas uppåt och ut till ägarna. De anställda får allt mindre av den kakan.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.