Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivBättre finansiering för doktorander

Bättre finansiering för doktorander

De senaste åren har lärosätenas intäkter till forskning ökat. Det har inneburit att fler doktorander också får sin lön från det egna lärosätet. Det skriver Universitetskanslerämbetet, UKÄ.

Sedan början av 2000-talet har andelen forskare som får en doktorandanställning ökat. På motsvarande sätt har andelen som får den mer osäkra löneformen utbildningsbidrag minskat.

tryggare doktorander

Universitetskanslerämbetet följer hur stor andel av doktoranderna som får sin försörjning direkt från lärosätet.

Pressmeddelande från UKÄ

Universitet och högskolor, Årsrapport 2014

Generellt pekar utvecklingen mot att doktoranderna får det bättre. Enligt UKÄ är den ökande andelen doktorandtjänster sannolikt ett resultat av regeringens och lärosätenas egna ambitioner att förbättra villkoren för doktoranderna.

Antalet nya doktorander har varierat under åren, delvis beroende på att finansieringen från stiftelser som Stiftelsen för strategisk forskning har gått upp och ned.

Andelen doktorander som får finansiering från det egna lärosätet varierar också ganska stort mellan lärosätena. Chalmers ligger på 85 procent lärosätesfinansierade doktorander, Stockholms universitet på 83 procent och Luleå tekniska universitet på 82 procent.

På Örebro universitet, Mälardalens högskola och Malmö högskola är det betydligt färre som får sin lön från det egna lärosätet. De ligger alla på under 60 procent.

År 2013 minskade antalet nya doktorander. En delförklaring kan enligt UKÄ vara studieavgiftsreformen som gjorde att utländska högskolestudenter måste betala för att studera på svenska universitet, vilket också lett till färre utländska doktorander.

Lärosätenas intäkter för forskning och forskarutbildning uppgick 2013 till nästan 36 miljarder kronor, en ökning med över 23 procent sedan 2008. Dock var ökningen mellan 2012 och 2013 liten.

Staten är den största finansiären av forskningen vid universitet och högskolor. De direkta statsanslagen till forskning och forskarutbildning var 16,2 miljarder, alltså drygt hälften av den totala finansieringen.

Sture Henckel

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.