80 procent av EU:s invånare är ganska nöjda med sina liv. Den höga andelen överraskar eftersom undersökningar tidigare har visat att många EU-medborgare har drabbats hårt av finanskrisen. 80 procent av EU:s invånare är ganska nöjda med sina liv. Den höga andelen överraskar eftersom undersökningar tidigare har visat att många EU-medborgare har drabbats hårt av finanskrisen.
De som är minst nöjda är också föga överraskande arbetslösa och äldre i de EU-länder som har högst arbetslöshet och störst ekonomiska problem. De mest nöjda finns i norra Europa, i Danmark, Finland och Sverige.
Undersökningen från Eurostat som utgår från 2013 års siffror konstaterar att faktorer som hälsa, ekonomi, position på arbetsmarknaden och relationer är viktiga för hur nöjd man är. Nöjdast var de som var under utbildning och de med heltidsjobb. Yngre människor och par med barn var också generellt nöjdare visar rapporten. I Sverige och Danmark var dock invånare över 65 år de nöjdaste.
Vad gällde nöjdhet i stort var det ingen skillnad mellan hur kvinnor och män upplevde sin situation men kvinnor upplevde sina liv som mer meningsfulla oberoende av ålder eller relativ fattigdom.
Arbetet med att mäta välbefinnande och livskvalitet utifrån andra kriterier än de gängse ekonomiska som BNP startades av EU-kommissionen 2007.
Jenny Grensman