Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivBrister åtgärdade vid 40 utbildningar

Brister åtgärdade vid 40 utbildningar

UKÄ har följt upp 40 av de 364 teknik- och ingenjörsprogram som fick omdömet ”bristande kvalitet” hösten 2013 och gett dem nya omdömen.

Universitetskanslersämbetet, UKÄ, följer under våren upp de utbildningar som fick kritik hösten 2013. Av de 364 utbildningar som fanns med i den ursprungliga granskningen fick totalt 110 omdömet ”bristande kvalitet”. I många fall handlade det om att utbildningarna brast vad gäller den vetenskapliga aspekten. UKÄ upptäckte till exempel att många av studenternas självständiga arbeten inte mötte de akademiska kraven.

Av de 110 utbildningar som kritiserades har 25 lagts ned. Av de kvarstående utbildningarna som fick kritik har 40 utbildningar följts upp och av dessa har samtliga nu fått omdömet ”hög kvalitet”, vilket innebär att de behåller sin examensrätt. Vanliga åtgärder var bland annat att utbildningarna fick ändrade kursplaner, ändrad kurslitteratur, att de tog in mer teori och metod samt förde in nya kurser.

En av de utbildningar som fick omdömet ”bristande kvalitet” i utvärderingen hösten 2013 men som nu får fortsatt examenstillstånd är civilingenjörsutbildningen i datateknik vid KTH. Kritiken berodde bland annat att på att enskilda studenter ”kan ha gjort sådana kursval att de vid genomförandet av det självständiga arbetet inte har förvärvat den vetenskapliga grund och insikt i aktuell forskning som krävs enligt målen” och att de självständiga arbetena ”från studenter från andra masterutbildningar som fördjupade sig inom ett annat teknikområde ledde till otillräcklig måluppfyllelse inom teknikområdet datateknik”. Men nu har högskolan säkerställt att alla studenter läser de kurser som krävs och att de också tränas i de färdigheter som krävs för att uppfylla examensmålet, står det i bedömargruppens yttrande. Bedömningen av de självständiga arbetena har också blivit tydligare med hjälp av en checklista över måluppfyllelse och betygsättningsmall. Detta har bidragit till att utbildningen nu bedöms hålla en hög kvalitet.

Högskoleingenjörsutbildningen i industriell ekonomi vid Högskolan i Borås var en annan utbildning som fick kritik, men som nu tillhör de utbildningar som får omdömet ”hög kvalitet”. Ett skäl till kritiken var ”en diskrepans mellan vad som kommunicerats och tränats i programmets kurser och det studenterna presterat i sina examensarbeten”. Högskolan har åtgärdat bristerna bland annat genom att arbeta med att utveckla kursen i examensarbete och strukit ”perifera” kurser.

Sättet att utvärdera landets utbildningar har fått kritik tidigare eftersom metoden anses fokusera för mycket på studenternas resultat i form av examensarbeten. Sveriges Ingenjörer har ansett att bedömningen av yrkesmässighet är minst lika viktig som granskningen av examensarbetena och har velat få in lärosätenas samverkan med det näringsliv för vilken utbildningen är avsedd. En annan kritik var också att det i samband med att en ingenjörsexamen utfärdas också kan utfärdas en kandidatexamen, trots att de har olika mål.

Här kan du titta närmare på UKÄ:s bedömningar av de olika utbildningarna.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra ingenjörer: ”Vi startade företag direkt efter examen”

0
Finns det fördelar med att börja sin ingenjörskarriär som företagare? Ingenjören har intervjuat fyra unga ingenjörer som tog klivet direkt från studentlivet till egen startup.

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.