Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivUpphandling kan stoppa integration

Upphandling kan stoppa integration

Foto: Korta vägen, Stockholms universitet

Arbetet med Korta vägen, en arbetsmarknadsutbildning för invandrade akademiker, i Stockholm står stilla. Orsaken är en upphandling som har överklagats. Enligt gängse sätt att räkna kostar det samhället stora pengar när konkreta integrationsprojekt står stilla.

All verksamhet avstannade när den senaste upphandlingen överklagades. Korta vägen drivs på ett tjugotal orter i Sverige, på uppdrag av Arbetsförmedlingen. I Stockholm är det Stockholms universitet som har haft uppdraget sedan 2010. 2013 fick de Stockholms läns landstings pris för arbete mot främlingsfientlighet och rasism. Men när de vann den senaste upphandlingen i september 2014, överklagades beslutet av konkurrenten Academicum Utbildning & Bemanning AB, ett privat bolag som driver Korta vägen i Uppsala och Västerås.

Lovisa Fältskog Johansson, projektledare för Korta vägen på Stockholms universitet, är bekymrad över hur systemet fungerar. Eller snarare inte fungerar. Hon tycker att Stockholms universitet vann upphandlingen rättmätigt, men är inte förvånad över att det blev en rättslig process. Tanken med upphandlingarna är ju att beslut ska kunna granskas, men hon tycker att det är djupt olyckligt att det drar ut så långt på tiden.

– Det här systemet med upphandlingar får som konsekvens att hela verksamheten stannar av när någon överklagar.

Korta vägen kartlägger kompetensen hos deltagarna och försöker matcha dem att hitta kvalificerade praktikplatser. I utbildningen ingår undervisning i svensk arbetsmarknad, samhällskunskap, svenska och olika datorprogram. Det kan handla om Autocad, Revit eller Visma beroende på de individuella behoven.

Under 2013 fick 57 procent av deltagarna i Korta vägen jobb inom sitt utbildningsområde. Förra året var siffran 52 procent. Något lägre alltså, men fortfarande över hälften av deltagarna.

– Vi har flera typer av ingenjörer som deltagare, säger Anna Senften som jobbar som koordinator på projektet. Mest byggingenjörer men även inom el, elektronik och IT.

Lovisa Fältskog Johansson inskärper att hon inte leder en arbetsförmedling. Det handlar om att göra de invandrade akademikerna mer anställningsbara genom att synliggöra deras kompetens. Men hon tycker att projektet också hjälper arbetsgivare att inse att invandrade akademiker har relevant kompetens. När en arbetsgivare väl träffar en av Korta vägens deltagare resulterar det ofta i en praktik – som i sin tur ofta är första steget till en anställning.

Den samhällsekonomiska vinsten med Korta vägens arbete är svår att säga exakt, men enligt Lovisa Fältskog Johansson blir det, om man använder Riksrevisionens siffror, flera hundra miljoner kronor sedan 2010 då de fick uppdraget.

Korta vägen i Stockholm tar normalt in 90 deltagare per termin. Men nu ligger arbetet nere. Academicum Utbildning & Bemanning AB överklagade Arbetsförmedlingens beslut att fortsätta anlita Stockholms universitet. Efter att förvaltningsrätten har gett arbetsförmedlingen rätt och nekat prövning, har bolaget överklagat till kammarrätten. I ett sista steg kan det bli ett överklagande till högsta förvaltningsdomstolen.

– Att arbetet ligger nere så här hindrar integrationen, säger Lovisa Fältskog Johansson. Vi har 90 platser som inte utnyttjas den här terminen. Det blir stora summor, och problem för dem som vi ska hjälpa.

Hon hoppas på ett besked om att kunna starta utbildningen igen innan sommaren.

– Men i allra värsta fall kan vi inte göra något förrän nästa år, säger hon. Då blir det 180 platser i programmet som blir outnyttjade.

I dag jobbar Korta vägen-personalen på Stockholms universitet med andra frågor inom universitetet, men några har slutat och framför allt är Lovisa Fältskog Johansson bekymrad över att systemet är så ineffektivt.

– Det måste ju egentligen inte vara en upphandling. Det skulle kunna vara ett regeringsuppdrag, helt enkelt, säger hon. Det är ju ett uppdrag från den ena myndigheten till den andra.

Hon har mött både Erik Ullenhag när han var integrationsminister och senare Erik Nilsson, statssekreterare till nuvarande arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Hon tycker att båda har visat intresse för frågan. Regeringen har också inlett samtal med arbetsmarknadens parter om ett snabbspår för nyanlända med utbildning och erfarenhet som efterfrågas i Sverige.

– Sverige behöver ju ett långsiktigt arbete för det här, säger Lovisa Fältskog Johansson. Vi kommer att fortsätta få utländska akademiker hit till Sverige och de behöver komma i arbete. Och vi behöver deras kompetens.

Sture Henckel

1 KOMMENTAR

  1. Artikeln är besynnerlig och vilseledande. (1) Academicum uppträdde i denna upphandling tillsammans med KTH mot Stockholms universitet.

    (2) Stockholms universitet (SU) genom Fältskog verkar mena att Arbetsförmedlingen hade bort upphandla tjänsten direkt av SU, KTH, Södertörns Högskola eller någon annan myndighet. Det är i så fall ett område – konkurrens mellan myndigheter- som är i lag oreglerat och besynnerligt att Stockholms universitet driver en sådan fråga utan juridisk grund.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.