Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivLO och SN tror på TTIP

LO och SN tror på TTIP

Under ett seminarium i Europahuset diskuterade Caroline af Ugglas, vice vd Svenskt Näringliv, och Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO, TTIP:s möjligheter och utmaningar. I mitten moderator Anders Jonsson, Saco. Bild: Ingenjören
Under ett seminarium i Europahuset diskuterade Caroline af Ugglas, vice vd Svenskt Näringliv, och Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO, TTIP:s möjligheter och utmaningar. I mitten moderator Anders Jonsson, Saco. Bild: Ingenjören

LO och Svenskt Näringsliv är båda för det omtalade handelsavtalet TTIP, mellan EU och USA. LO:s ordförande tror att grunden till ett avtalsförslag kan komma senast nästa vår.

– Vi är närmare en lösning som alla tycker är okej, sade Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande, under fredagens andra TTIP-seminarium i Europahuset.

Tanken med handelsavtalet TTIP, The Transatlantic Trade and Investment Partnership, är att EU och USA ska kunna stärka de ekonomiska banden mellan sig och ge tillväxten en skjuts framåt. Kritiker menar dock att det inte finns några större hinder för handel mellan EU och USA i dag och att TTIP med sina förenklade regler kan leda till försämringar vad gäller bland annat arbetsvillkor, hälsoskydd och miljöskydd.

Under seminariet framhöll Karl-Petter Thorwaldsson att det under diskussionerna om TTIP har varit fokus på investerares rättigheter snarare än deras skyldigheter.

Läs mer

Läs Ingenjörens tidigare artiklar om TTIP:
TTIP-vinsterna mindre än man trott?

Miljö och handel i fokus i EU-debatt

– Risker vi ser med delar av TTIP att det skulle gå före våra medlemmars rättigheter, sade Karl-Petter Thorwaldsson.

Saco, LO och TCO har tillsammans antagit en policy för att lyfta fram vilka saker de anser vara viktiga att inte förhandla bort. Däribland finns ILO:s konvention om förenings- och förhandlingsrätt för arbetstagare. Förbunden vill också att TTIP inte ska kunna påverka de regler som finns om skydd för arbetstagare som finns i nationella lagar, kollektivavtal och andra författningar.

EU-kommissionen och USA har velat lösa konflikter om investeringsskydd mellan företag och stater i särskilda domstolar. Detta är inte något som LO med ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i spetsen, står bakom. Men nu verkar det finnas en öppning för att tvister kan lösas i nationella domstolar. Detta välkomnade Karl-Petter Thorwaldsson.

Karl-Petter Thorwaldsson ser frihandeln som en del av globaliseringen och som en möjlighet att hjälpa fattiga delar av världen att komma ur sin fattigdom. Med frihandeln får också facken möjlighet att kliva in och bidra till att skapa bättre avtal och villkor för arbetstagare, menade han. Men att få till TTIP på ett bra sätt är inte helt enkelt. Det beror bland annat på olika kulturer, menade Karl-Petter Thorwaldsson.

– Det är framför allt USA som har jobbat längst med att skydda sina marknader och infört tullar.

För Caroline af Ugglas, vice vd på Svenskt Näringsliv, är det centralt att TTIP blir av. Sverige är en frihandelsnation och har alltid varit det, sade hon. Om inte ett avtal kommer till finns en risk att USA börjar snegla mot Stilla Havs-sidan än mot Europa, trodde hon.

– Gör man affärer med varandra blir man också ett ”vi”, så på ett djupare plan har det här en ganska allvarlig komponent. Sedan påverkar det självklart våra ekonomier, sade hon.

Även Karl-Petter Thorwaldsson såg risker med om USA eller Nordamerika börjar söka sig mer mot Asien för handel.

Enligt Caroline af Ugglas är de inte de stora, världsomspännande börsbolagen som har problem utan TTIP. De stora bolagen är redan innanför. Det är de små bolagen som behöver hjälp, menade hon.

– Vi har många exempel bland Svenskt Näringslivs medlemsföretag där det blir för dyrt och för riskabelt att göra den här expansionen i dag, sade hon.

Karl-Petter Thorwaldsson hoppas på att grunden till ett avtalsförslag kommer redan till jul, men medgav att det kunde vara något optimistiskt. Mer realistiskt, trodde han, att det kan komma nästa vår.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?