Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivLO och SN tror på TTIP

LO och SN tror på TTIP

Under ett seminarium i Europahuset diskuterade Caroline af Ugglas, vice vd Svenskt Näringliv, och Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO, TTIP:s möjligheter och utmaningar. I mitten moderator Anders Jonsson, Saco. Bild: Ingenjören
Under ett seminarium i Europahuset diskuterade Caroline af Ugglas, vice vd Svenskt Näringliv, och Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO, TTIP:s möjligheter och utmaningar. I mitten moderator Anders Jonsson, Saco. Bild: Ingenjören

LO och Svenskt Näringsliv är båda för det omtalade handelsavtalet TTIP, mellan EU och USA. LO:s ordförande tror att grunden till ett avtalsförslag kan komma senast nästa vår.

– Vi är närmare en lösning som alla tycker är okej, sade Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande, under fredagens andra TTIP-seminarium i Europahuset.

Tanken med handelsavtalet TTIP, The Transatlantic Trade and Investment Partnership, är att EU och USA ska kunna stärka de ekonomiska banden mellan sig och ge tillväxten en skjuts framåt. Kritiker menar dock att det inte finns några större hinder för handel mellan EU och USA i dag och att TTIP med sina förenklade regler kan leda till försämringar vad gäller bland annat arbetsvillkor, hälsoskydd och miljöskydd.

Under seminariet framhöll Karl-Petter Thorwaldsson att det under diskussionerna om TTIP har varit fokus på investerares rättigheter snarare än deras skyldigheter.

Läs mer

Läs Ingenjörens tidigare artiklar om TTIP:
TTIP-vinsterna mindre än man trott?

Miljö och handel i fokus i EU-debatt

– Risker vi ser med delar av TTIP att det skulle gå före våra medlemmars rättigheter, sade Karl-Petter Thorwaldsson.

Saco, LO och TCO har tillsammans antagit en policy för att lyfta fram vilka saker de anser vara viktiga att inte förhandla bort. Däribland finns ILO:s konvention om förenings- och förhandlingsrätt för arbetstagare. Förbunden vill också att TTIP inte ska kunna påverka de regler som finns om skydd för arbetstagare som finns i nationella lagar, kollektivavtal och andra författningar.

EU-kommissionen och USA har velat lösa konflikter om investeringsskydd mellan företag och stater i särskilda domstolar. Detta är inte något som LO med ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i spetsen, står bakom. Men nu verkar det finnas en öppning för att tvister kan lösas i nationella domstolar. Detta välkomnade Karl-Petter Thorwaldsson.

Karl-Petter Thorwaldsson ser frihandeln som en del av globaliseringen och som en möjlighet att hjälpa fattiga delar av världen att komma ur sin fattigdom. Med frihandeln får också facken möjlighet att kliva in och bidra till att skapa bättre avtal och villkor för arbetstagare, menade han. Men att få till TTIP på ett bra sätt är inte helt enkelt. Det beror bland annat på olika kulturer, menade Karl-Petter Thorwaldsson.

– Det är framför allt USA som har jobbat längst med att skydda sina marknader och infört tullar.

För Caroline af Ugglas, vice vd på Svenskt Näringsliv, är det centralt att TTIP blir av. Sverige är en frihandelsnation och har alltid varit det, sade hon. Om inte ett avtal kommer till finns en risk att USA börjar snegla mot Stilla Havs-sidan än mot Europa, trodde hon.

– Gör man affärer med varandra blir man också ett ”vi”, så på ett djupare plan har det här en ganska allvarlig komponent. Sedan påverkar det självklart våra ekonomier, sade hon.

Även Karl-Petter Thorwaldsson såg risker med om USA eller Nordamerika börjar söka sig mer mot Asien för handel.

Enligt Caroline af Ugglas är de inte de stora, världsomspännande börsbolagen som har problem utan TTIP. De stora bolagen är redan innanför. Det är de små bolagen som behöver hjälp, menade hon.

– Vi har många exempel bland Svenskt Näringslivs medlemsföretag där det blir för dyrt och för riskabelt att göra den här expansionen i dag, sade hon.

Karl-Petter Thorwaldsson hoppas på att grunden till ett avtalsförslag kommer redan till jul, men medgav att det kunde vara något optimistiskt. Mer realistiskt, trodde han, att det kan komma nästa vår.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.