Utbildningens kvalitet påverkar lönen

Har du pluggat på en högskola som har hög kvalitet? Grattis! Då har du sannolikt högre lön än dem som en gång valde motsvarande utbildning på en sämre högskola. En studie från Saco visar nämligen ett tydligt samband mellan kvalitet på utbildning och lön.

Har du pluggat på en högskola som har hög kvalitet? Grattis! Då har du sannolikt högre lön än dem som en gång valde motsvarande utbildning på en sämre högskola. En studie från Saco visar nämligen ett tydligt samband mellan kvalitet på utbildning och lön.

Högskolan har byggts ut i snabb takt de senaste 25 åren. Nya lärosäten har etablerats och under 1990-talet nästan fördubblades antalet studenter. Utbyggnaden av högskolan har bidragit till en breddad rekrytering av studenter men också lett tilll skillnader mellan lärosäten och på studenternas ålder och bakgrund.

Saco har granskat sambandet mellan högskolans kvalitet och studenternas inkomster efter utbildningen. Kvalitetsmåtten är andelen forskarutbildade lärare, betygsnivån hos medstudenterna och antal lärare per högskolestudent.

Studien visar att studenter som har högskoleutbildade föräldrar i större utsträckning läser på högskolor med hög kvalitet medan studenter som inte har högskoleutbildade föräldrar läser på lärosäten med lägre kvalitet. Gymnasiebetygen påverkar också valet av utbildning. Gymnasiebetygen är högre bland studenter som har läst på högskolor med högst kvalitet.

Det finns också ett samband mellan familjebakgrund och studenternas utbildningsval. En större andel av studenterna utan högskoleutbildade föräldrar har en pedagogisk examen och en mindre andel har teknisk examen jämfört med studenter med högskoleutbildade föräldrar.

Rapporten visar också ett samband mellan utbildningens kvalitet och lön. Studenter som har gått på högskolor av hög kvalitet har högre inkomster efter utbildningen. Resultatet står sig även när man tar hänsyn till studenternas gymnasiebetyg, kön, ålder, barn, utbildningsinriktning, antal avklarade poäng, om de har examen, samt föräldrarnas utbildningsnivå, ålder och födelseland.

Göran Arrius– De flesta är medvetna om snedrekryteringen till högskolan, där valet att utbilda sig beror på vilka föräldrar man har. Men ingen diskuterar snedrekryteringen utifrån högskolans kvalitet, säger Sacos ordförande Göran Arrius i ett pressmeddelande.

Snedfördelningen av kvalitet kan förklaras av att högskolepolitiken länge fokuserat på utbyggnad, på kvantitet istället för kvalitet. Rättvisa har definierats som att fler ska få plats på högskolan.

– Men det är inte rättvisa att erbjuda högskoleutbildning som inte håller hög kvalitet. De 250 miljoner som regeringen har föreslagit för att höja nivån på utbildningen räcker inte långt. Det behövs miljarder. Ett första steg vore att ställa in den föreslagna utbygganden och låta de pengarna gå till kvalitetssatsningar istället, säger Göran Arrius.

Karin Virgin

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Ingenjörer trivs bäst på tredje jobbet

Ingenjörer trivs bäst på tredje jobbet

Unga ingenjörer trivs bra när de kommer ut i arbetslivet. Men allra bäst är det på tredje jobbet. Det visar resultaten från Ingenjörsbarometern.
Fler artiklar